Flest barn blir påkjørt på denne tiden av året

REFLEKS: Flere barn blir påkjørt om høsten. Liv Røssland, daglig leder for NAF Bergen og omland, mener foreldre må passe bedre på.

REFLEKS: Flere barn blir påkjørt om høsten. Liv Røssland, daglig leder for NAF Bergen og omland, mener foreldre må passe bedre på. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er all grunn til å rope varsku. Tallene for august er 37 prosent høyere enn de andre månedene i snitt, og vi har ingen barn å miste, sier Edmond Wold Gaulen som er fagsjef i Frende Forsikring.

DEL

I Norge går eller sykler 63 prosent av barn fra seks til tolv år til skolen. Resten reiser kollektivt eller blir kjørt. Fredag er ukens verste dag rundt skolestart på høsten, og de fleste ulykkene skjer på vei hjem fra skolen. Flest ulykker skjer i Oslo,  og færrest i Finnmark.

Vestfold ligger på femte plass på listen over ulykker der barn er kommet til skade i trafikken.

– Totalt skjer 40 prosent av skadene mellom klokken 14.00 og 18.00, mens 10 prosent av ulykkene skjer mellom klokken 07.00 og 09.00, sier Wold Gaulen.

Han legger til at det også er en liten topp midt på dagen:

– Kanskje mens elevene myldrer i storefri og midttime.

Ifølge Wold Gaulen øker personskader hvor barn er involvert generelt ved skolestart. Typiske ulykker er påkjørsel av bil i nærheten av skolene.

– Unngå stress

– Barn er ofte uoppmerksomme, de leker og løper. Bilførerne må tilpasse farten, sier Liv Røssland, daglig leder for NAF Bergen og omland.

Hun oppfordrer bilførerne om å være ekstra oppmerksomme i disse dager, og huske på at det er barn som går langs veien.

– Alle bilister og foreldre som må kjøre barna til skolen, bør sette ned farten i nærheten av skolene og beregne god tid. På den måten hindrer vi kanskje at stress utløser uaktsomhet, og at noen blir påkjørt, sier Wold Gaulen.

– Barna må bevisstgjøres

Tidspress og foreldres bekymringer for sikkerheten på skoleveien, er to viktige grunner til at barn kjøres til skolen, ifølge en rapport om barn og ungdom i trafikken utarbeidet av Transportøkonomisk institutt (TØI) i 2018.

– Foreldre skal rekke jobben og er stresset, kjører for fort, skal snu og rygge et sted det kryr av barn. Så går det galt, sier Wold Gaulen.

Røssland legger til:

– Også barna må bevisstgjøres, og det tidlig. Gjerne allerede i barnehagen. Det handler om at de blir sett, både på godt belyst skolevei, og med refleks når det blir mørkere.

Artikkeltags