Gå til sidens hovedinnhold

Tre ønsker om god helg

Artikkelen er over 1 år gammel

Det skulle egentlig bare mangle at det gikk i orden, likevel gir vi en skriftlig blomsterbukett til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Endelig har statlige myndigheter fått skåret igjennom og åpnet for at «Saga Oseberg» kan få ferdes på fjorden uten å måtte tilfredsstille moderne sikkerhetskrav til et passasjerskip. Dermed trenger høvedsmann Ole Harald Flåten & co. ikke lenger søke om dispensasjon for å ta med folk utpå.

Vi får vel bare kalle det en seier for sunn fornuft: Mye av poenget med «Saga Oseberg»-prosjektet var nettopp å lage en autentisk kopi av Osebergskipet, trolig mer autentisk enn den rekonstruksjonen som står utstilt på Bygdøy, og å benytte autentiske håndverksmetoder i størst mulig grad for å utvide vår kunnskap om vikingenes skipsbyggerkunst.

Å ro eller seile med «Saga Oseberg» gir en følelse av hvordan det var å være viking til sjøs som du kanskje ikke får noe annet sted. Da må Stiftelsen Oseberg Vikingarv kunne slippe å installere motor, redningsflåter og skiltmerkede nødutganger. Da Olav Tryggvason sprang over bord ved Svolder i år 1000, skjedde det neppe gjennom en skiltet nødutgang.

Det er mye man kan finne på i en frihelg i Tønsberg. Ett av tilbudene er Færder kulturskoles oppføring av «Pinocchio», og dagens andre blomsterbukett får gå til dem som en forhåndsgratulasjon med premieren. Siden Carlo Collodi skrev sin berømte barnebok i 1883 har stadig nye generasjoner latt seg fascinere av historien om dukken som fikk bli et levende menneske, men som også måtte forstå at det krevde noe av ham i form av moral og ansvarsfølelse.

Instruktør Tommy Taraldsvik har laget en litt ny vri på klassikeren, og det blir spennende å se hvordan de unge skuespillerne løser utfordringen. Barne- og ungdomsteatermiljøene gir ikke bare noe å strekke seg etter, mestringsfølelse og venner, men også fine opplevelser for dem som ser på. Det takker vi for.

Den tredje lykkønskningen går til Kjersti With, som denne helgen inviterer til gratis søndagskaffe på Bydelshuset. Hun har sikkert et ønske om at flere skal oppdage kafeen og komme tilbake, men vi er uansett enige med henne i at Tønsberg trenger flere arenaer hvor fellesskap og møtesteder ikke koster noe. Ikke alle kan ta seg råd til å gå på kafé hver helg, enn si oppsøke alle slags fritidsaktiviteter. Men sosiale behov har vi alle, og det gjør godt å se at noen vil utenforskapet til livs.

Kommentarer til denne saken