Gå til sidens hovedinnhold

Sorry Slottsfjell, Frodeåsen først

Vi testet ti tøffe bakker, har du tips til flere godbiter med eim av melkesyre?

Artikkelen er over 5 år gammel

Ti bakker på 180 minutter. Her er Tønsbergs vondeste. Og beste for deg som ønsker å få fart på løpeformen.

Vi begir oss ikke inn på diskusjonen om den beste måten å trene kondisjon på, men tør likevel våge påstanden at få ting er så effektivt som bakkeløp om tiden er knapp eller du bare ikke har lyst til å holde på i timevis.

Løpertalenter

På testen av bakker i Tønsberg-området fikk vi med oss to av Norges mest lovende løpertalenter.

Brødrene Oliver (17) og Jonatan (16) Andersen Vedvik er ikke bare blant de aller beste i sine årsklasser, de hevder seg meget godt internasjonalt og i kamp mot seniorløpere.

Kun en forsiktig rekonvalesens etter et tretthetsbrudd i leggen hindrer Oliver deltakelse i junior-VM, men EM i desember er innen rekkevidde.

De trener opp mot 25 timer i uken, med doble økter de fleste dager.

Gode tider

Oliver løper en femkilometer på rundt 15 minutter, en 3000 meter på rundt 8.30. Under Sentrumsløpet i Oslo nylig løp Jonatan to femkilometere på rundt 16 og et halvt minutt. For å sette det litt i perspektiv; sett tredemøllen på 18–19 km/t og se hvor lenge du holder ut.

Journalisten ble også med på Tour de bakkeland i Tønsberg. På ingen måte for å kvalitetssikre, men for å sikre et større mangfold på vegne av alle de som ikke har andre ambisjoner enn å holde seg i form. I denne testen tok vi ikke hensyn til tid eller puls, da det vil være så påvirket av utgangspunktet. Men ta gjerne med oppfordringen fra Jonatan:

– Løp så fort at du ikke kan snakke underveis.

NB! Når vi sier at vi brukte 180 minutter så er det med kjøring mellom bakkene.

1. Husvikåsen, start på vestsiden fra Winther Hansen og forbi klatreveggen opp til boligområdet.

Terningkast: 4

Lengde: 176 meter. Høydeforskjell 10 meter. Gjennomsnittlig stigning: 5,68 %

Den korteste av alle bakkene i denne testen. Det gjør den spesielt egnet til intervalløkter med fokus på fart og/eller mange repetisjoner. Samtidig er avstanden en ulempe dersom man ønsker én bakke som gjør deg ferdig på kort tid.

2. Råelåsen, Liabakken og videre opp Teigenveien

Terningkast: 5

Lengde 656 meter. Høydeforskjell: 35 meter. Stigning: 5,33 %

Muligens spiller nostalgien journalisten et puss i det han nærmest løper i sine egne fotspor mot barndomshjemmet, men selv de ordentlige løperne fikk seg en positiv aha-opplevelse her. Utsikten og bakkens lengde trekker opp, men underlaget med kun asfalt tærer på rygg, knær og akillesscener.

3. Solvang, fra krysset mellom Gyldenløves gate og Wergelandsvei mot Byskogen skole og Gressbanen. Stopp ved skiltet inn til Kongleveien.

Terningkast: 3

Lengde 610. Høydeforskjell: 20 meter. Stigning: 3,27 %

Den relativt slake stigningen gjør bakken godt egnet til fart, og panelet liker at man kan ta snarveier ned igjen slik at pausene kan kortes ned i intervaller. Kan også kombineres med runder fra Stenmalen til Gressbanen. Derimot oppleves bakken som ensformig og psykisk tøff fordi den er så rett at man hele veien ser hvor langt det er igjen (tenk Semslinna). Og når man kommer dit er det 30 meter til med tøffere stigning.

4. Frodeåsen, fra jernbaneundergangen nede på Kjelle opp til høyre ved Kjellelia og avslutt med skogsstien opp mot vanntanken

Terningkast: 6

Lengde 660 meter. Høydeforskjell: 65 meter. Stigning: 9,84 %

Den såkalte «Aukland-bakken», et sted skibrødrene har brukt mye tid og etter hvert gjort kjent gjennom sitt Ski Idol hvor blant annet Therese Johaug var med. Inneholder alt en bakke skal ha. Lang og med variasjon både i stigning og underlag samtidig som området legger til rette for flere alternative ruter. Den siste delen med skogsstien er vond i seg selv, og i intervaller kan pausene reduseres med snarveier nedover. Her har vi testens vinner!

5. Slottsfjellet, fra Nedre Langgate ved Hotel Klubben til tårnet

Terningkast: 5

Lengde 615 meter. Høydeforskjell 55 meter. Stigning: 8,94 %

Det er noe med symboleffekten ved å løpe fra det laveste punktet og helt opp, fra vannet til fjelltoppen. Vakkert og historisk. Partiet forbi statuen av Prinsesse Kristina er antakeligvis det bratteste av alle vi var igjennom, men selv om bakken leverer bra totalt sett føler vi den scorer for mye på utenomsportslige faktorer til å nå helt til topps. Uten tvil publikumsvinneren, men tidvis slalåm rundt forelskede par og turister kan oppleves som forstyrrende.

6. Kaldnes til Teieskogen, fra nederst i Sundveien videre i Tryms vei og til der bilveien stopper

Terningkast: 4

Lengde 610 meter. Høydeforskjell: 45 meter. Stigning: 7,37 %

Scorer overraskende høyt både på lengde og høyde. Passer fint for dem som ønsker jevn stigning uten rykk og napp, og pluss for at man kan fortsette med en rolig runde på bedre underlag i skogen. Et hyggelig bekjentskap, men mangler litt X-faktor for å sjarmere oss.

7. «Korketrekkeren» på Teie

Terningkast: 5

Lengde 300 meter. Høydeforskjell 25 meter. Stigning: 8,33 %

Endel av runden i Teieskogen. Som navnet tilsier er det mange svinger, noe som åpner for delmål underveis. Egner seg godt for høy fart, underlaget er skånsom for beina, og på en varm sommerdag er det svalt og behagelig inne blant trærne. Skjermingen fra vinden er en fordel resten av året også, men vi setter et spørsmålstegn på hvor dugelig den er når kulda og snøen kommer.

8. Ramberg terrasse, med start fra Badeland

Terningkast: 3

Lengde 530 meter Høydeforskjell 40 meter. Stigning: 7,54 %

Bakken føles lenger enn den er, kanskje fordi den går i to så rette linjer. Når vi ser toppen er det 300 meter igjen. Tøff nok i massevis, men litt for kjedelig til å bli noe annet enn en middelhavsfarer.

9. Vestfjordveien, med start fra Munkerekkveien og slutt ved Grågåsveien

Terningkast: 5

Lengde 240 meter. Høyde 30 meter. Stigning 12,5 %

En aldri så liten luring, og deltakerne lar seg umiddelbart begeistre: – En kul bakke, en skikkelig «gysare», mener Oliver. Kort, men bratt. - Her kan man ta tre raske drag, og få en skikkelig slitsom økt, sier Jonatan. Utsikten er upåklagelig, og det eneste som hindrer toppkarakter er at den mangler skogsunderlaget Frodeåsen kan tilby.

10. Husøy, Ringbakken fra Hotell Borge til det flater ut på Bloksberg.

Terningkast: 4

Lengde 250. Høydeforskjell 25 meter. Stigning: 10 %

Gjør den jobben en bakke er satt til å gjøre, men ender opp som en fattigmanns versjon av den forrige. Legger til rette for tempo og intervallrunder, men tross nærhet til bad etter endt økt så blir det aldri mer enn en mellomting.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.