– Jeg kom ikke over dørstokken og opplevde at jeg ble tyngre, sier Trine Elverum.

Etter å ha vært med i TB-Aktiv (treningsopplegg i regi av Tønsbergs Blad i fjor) har hun klart å beholde den gode vanen og funnet sin perfekte treningsform: hard og effektiv styrketrening klokken seks om morgenen.

– Jeg har legghinneproblemer så løping er ikke noe for meg. Nå trener jeg om morgenen før jobb, da er det heller ingenting som kommer i veien for treningen, sier hun.

Intervalltrening, for alle?

Er du er blant dem som tenkte du skulle få opp energien ved å starte med harde intervalløkter uten at de forventede endorfinene har kommet? Eller har du problemer med rygg og nakke eller sliter med å gå ned i vekt?

For at treningen skal fungere er det lurt å tenke over hvilken aktivitet som passer best for deg.

Trening med høy intensitet på kort tid er blitt mer og mer populært de siste årene.

LES OGSÅ: Dette er bra for helsen

– Intervalltrening gir økt oksygenopptak og raske resultater på formen. Denne type trening styrker hjertet effektivt, sier helse- og treningsveileder Hilde Grennes.

Fettforbrenningen vil være effektiv lenge etter at treningen er avsluttet og du kan korte ned på treningstiden. Men: intervalltrening lønner seg ikke hvis du er utrent.

– Det kan være tøft for psyken hvis man ikke er i balanse. Har man det vanskelig fra før er det tungt å gjennomføre en hard treningsøkt. En lett økt kan være like bra. Trening og mosjon har uansett en positiv effekt på psykiske problemer, sier Grennes.

Trening er ferskvare

Det trenger ikke være noen fordel å ha vært godt trent tidligere.

– En feil mange gjør er at de tror de tåler like mye som før. Alle er nybegynnere hvis de ikke har trent på lenge, understreker Grennes.

For å unngå skader, må man lytte til kroppen og ta det med ro i begynnelsen. Sener, muskler, ledd og bindevev må bli gradvis sterkere.

LES OGSÅ: I form før og etter fødselen

De samme reglene for trening gjelder også hvis man er overvektig.

– Man trenger ikke nødvendigvis ta det mer med ro enn andre, men er det lenge siden man har trent og man i tillegg er overvektig, så er ikke en hard joggetur å anbefale, sier Grennes, som heller anbefaler gåturer, svømming eller sykling.

De generelle reglene om å lytte til kroppen gjelder også styrketrening hvis du er overvektig.

– Når det gjelder skader man kan være utsatt for, handler dette mer om generelle fysiske utgangspunkt enn om overvekt, sier Grennes.

Øk forbrenningen

Det er viktig å supplere med styrketrening for å komme i bedre form.

– Driver du for eksempel med løping, trenger du også mer styrke i lår og ankler enn det selve løpingen gir. Spensttrening vil gi deg en fordel, sier Grennes.

LES OGSÅ: Eksplosjon i ekstrem-interessen

Styrketrening vil også hjelpe på midjemålet. Når muskulaturen krever mer energi, vil du få høyere forbrenning.

Fiks nakke og rygg enkelt

Du trenger ikke slite unødvendig med nakke og rygg.

– Hvis vi snakker om personer som ikke har skader eller lignende, vil svært mange si at bare moderat, fysisk aktivitet gjør ubehag og smerter mindre. Et så enkelt tiltak som trening kan gjøre underverker, sier Grennes.

Er man imidlertid usikker på årsaken til smertene, anbefales det å gå til lege eller fysioterapeut.