– Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusvik er både komikere og samfunnsrefsere. De har markert seg som to tydelige og tøffe stemmer i likestillingssaken i Norge, derfor har vi invitert dem hit, sier samfunnsredaktør Marie Olaussen i Tønsbergs Blad.

– For et kompliment. Veldig hyggelig å høre at noen takler at vi kan kjefte og smelle litt, sier de to komikerne i kor på telefonen.

Den rappkjefta og meningssterke duoen kommer lørdag 7. mars til Oseberg kulturhus for å kjøre liveshow med sin populære podkast Tusvik & Tønne. Arrangementet er en del av jubileumsfeiringen til Tønsbergs Blad, som fyller 150 år.

Tøffe damer med stor fanskare

I podkasten sin har de to komikerne kjeftet og smelt siden 2012. Noen har kritisert dem for å være for åpne og for tøffe med kjendiser og influensere. Men fanskaren som har tilnavnet phungfolket, har vokst seg stor, og podkastens facebookside har godt over 34.000 følgere. Podkasten har over 200.000 nedlastninger i uken.

– Man må tørre å stikke seg fram og ha klare meninger. Det er kvinnekamp i seg selv, mener Tusvik & Tønne.

– Hva er deres viktigste kampsak?

– Å lære folk å gi litt mer faen, å ikke ljuge. Være ekte, ramser Sigrid Bonde Tusvik opp.

Helt ok å ta feil

– Det er viktig for oss å tørre å si ting selv om man ikke er ekspert. Lisa og jeg er dårlig utdannet, men vi kan mene noe likevel. Generasjon prestasjon har godt av å se at det går an å kaste seg ut i det og heller legge seg flat etterpå om du tok feil eller var litt for tøff, sier Sigrid.

– Ja, det er ikke så farlig. Ting blir glemt. Husk at man kan være verdens største rasshøl, men så snart man dør er alt glemt og man hylles som en helt, sier Lisa.

– Det er viktig å tørre å ikke være så rund i kanten. Ikke være så glatt på overflaten. Nesten ingen kjendiser i Norge vet man hva stemmer eller hva de egentlig mener, sier Sigrid.

Winstons kloke ord i fylla

Og selv om man mener noe bestemt ved én anledning, er det fullt mulig å skifte mening etter hvert, påpeker komikerduoen.

– Winston Churchill sa noe klokt. Han sa «Those who never change their minds, never change anything. Leaders grow and change.», siterer Lisa.

– Han sa det i fylla, skyter Sigrid inn.

– Ja, men det var bra sagt.

– Feminister må ikke heie på hverandre

– Hva venter publikum som kommer til Oseberg lørdag 7. mars? Før dere skal Caroline Criado Perez snakke om hvordan Verden er skapt for menn. Vil dere også hive dere på det temaet?

– Vi snakker gjerne om kvinnekamp, og får mye ros for å blant annet snakke om kvinnehelse. Men først og fremst har vi et humorshow.

– Kan man tulle med kvinnekampen?

– Man må tulle med alt. Det som er gøy med kvinnekampen er å tulle med den, fastslår Lisa Tønne.

– Feminister tror de må heie på hverandre. Man må ikke det. Selv om Sophie Elise blir trukket fram som et feministisk ikon, trenger man ikke heie på henne for det, understreker Sigrid, som ikke kan skjønne at Sophie Elise har operert ut plantater fra rumpa. Det ser fremdeles ut som om hun sitter på en pute.

Tror ikke man kan få bukt med nettroll

Samfunnsredaktør Marie Olaussen gleder seg til høre livepodkasten. Hun synes Tusvik & Tønne gjør en viktig jobb for at jenter ikke skal skamme seg over egen kropp, seksualitet eller meninger.

– Vi som modererer debatten i avisen ser at det er vanskelig for unge kvinner å uttale seg uten å bli utsatt for hets og latterliggjøring. Og så lenge norske jenter opplever det hver eneste dag, er det viktig å sette kvinnesak på dagsorden, sier Olaussen.

Lisa Tønne tror ikke man kan bli kvitt stygge kommentarer.

– Hvis man skal inn i debatten må man ta høyde for at det kommer aggresjon i kommentarfeltet, men ikke ta det så alvorlig, det er bare harme fra en hybelleilighet. Å tro man skal få bukt med nettrollene er Utopi. Husk heller alle du har støtte fra, sier hun.

Har startet reklamefritt kvinnemagasin

– Du må tørre å heve stemmen og stå i stormen. Hvis mange nok hever stemmen og tør så blir det normalisert. Og man må kunne skille mellom hva som er uenighet i sak og hva som er personlig hets, sier Sigrid.

– Har dere selv noen rollemodeller?

– Ikke noen spesielle som Gro Harlem Brundtland eller sånn. Men alle som tør å ikke følge normene, både kvinner og menn, er våre forbilder, fastslår Sigrid Bonde Tusvik.

PS. Visste dere at Sigrid Bonde Tusvik har vært med på å starte kvinnemagasinet Altså. Det er folkefinansiert, reklamefritt og skal gi leserne dybdeartikler med innsikt og engasjement. Både Tusvik og Tønne skriver i Altså. I tillegg er Sigrid Bonde Tusvik fast spaltist i Dagsavisen.