Runar restaurerte statsminister Gerhardsens bil: Sjekk det lekre gliset!

HISTORISK BIL: Bilentusiast Runar Karlsson vil gjerne høre fra deg dersom du vet noe om Gerhardsens gamle Lincoln, eller har gamle bilder av bilen.

HISTORISK BIL: Bilentusiast Runar Karlsson vil gjerne høre fra deg dersom du vet noe om Gerhardsens gamle Lincoln, eller har gamle bilder av bilen. Foto:

– Jeg gleder meg til å være med på direktesendt TV, sier Runar Karlsson, som tropper opp når NRKs Sommertoget kommer til Stokke torsdag.

DEL

61-åringen fra Melsomvik er en av flere som skal bidra på TV-skjermen under sendingen. Karlsson er invitert sammen med sin helt spesielle bil. (Se bildeserie lenger ned i saken)

LES OGSÅ: Inviterer til allsang på perrongen når Sommertoget gjør et stopp i Tønsberg

Statsministerens bil

– Det er en sjelden bil. Den ble kjøpt inn av Utenriksdepartementet på slutten av 50-tallet, og ble senere overført til Statsministerens kontor. Einar Gerhardsen har hatt denne bilen, og den har fraktet mange celebre gjester, forklarer Karlsson.

Bilen har hatt to eiere før Karlsson. Han fikk nyss om bilen i 1976. Da slo han til. Siden den gang har han brukt utallige timer på å fikse, skru og polere på det gamle amerikanske flaket. Den er nylig totalrestaurert. Bilen er en Lincoln Premiere 1958-modell produsert av Ford.

GLEDER SEG: Karlsson ser fram til å vise frem sin strøkne Lincoln Premiere på TV.

GLEDER SEG: Karlsson ser fram til å vise frem sin strøkne Lincoln Premiere på TV. Foto:

– Det er den største serieproduserte bilen i historien. Nesten seks meter lang og over to meter bred. Den har en 7,2 liters motor på 375 hestekrefter, og den er spekket med utstyr som elektriske vinduer, 5 sigarettennere (en i hver dør pluss en i dashbordet), sentralsmøring, automatgir, automatisk dimmer styrt av en fotocelle på dashbordet og aircondition, ramser han opp og smiler.

Bilen, som veier nærmere tre tonn, og som bruker rundt tre liter bensin per mil, blir å se på NRKs Sommeråpent/Sommertoget-sending fra Stokke.

– Den «flyter» på veien, men er ikke enkel å parkere, sier han med et smil.

Håper på folkefest

Sandefjord kommune har sammen med blant annet næringsliv, handelsstand, frivillige organisasjoner og foreninger sydd sammen et opplegg som skal sørge for folkefest når NRK drar i gang sendingen fra Stokke.

–  Vi håper at så mange som mulig vil møte opp og ta del i denne sommerfesten på Stokke stasjon. Barnehager er invitert. Ta med flagg og godt humør, forteller Bjarne Sætre, som er Sandefjord kommunes kontaktperson for stoppet. Han har alliert seg med Signe Elise Hultgren i Stokke Bygdetun.

Mat fra Vestfold

Det vil i stor grad dreie seg om Vestfolds spiskammers.

– Vestfold er Norges kjøkkenhage og spiskammers. Stokke ligger midt i fylket, og er en bygd med mange arbeidsplasser i landbruk og grønne næringer. I jernbaneparken vil det bli satt opp et marked med et utvalg av lokale produsenter og utstillere, forklarer han.

LAGER FOLKEFEST: Bak fra venstre: Jarle Nyhus, Bjarne Sætre, Egil Skoglund, Stian Wingeng. Forran fra venstre: Per-Gunnar Ellefsen, Birgitte Stokke Brudal, Signe Elise Hultgren og Merethe Abrahamsen.

LAGER FOLKEFEST: Bak fra venstre: Jarle Nyhus, Bjarne Sætre, Egil Skoglund, Stian Wingeng. Forran fra venstre: Per-Gunnar Ellefsen, Birgitte Stokke Brudal, Signe Elise Hultgren og Merethe Abrahamsen. Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags