– Vi har tatt denne beslutningen basert på at situasjonen nå endrer seg fra time til time. Stadig flere land stenger grensene og innfører karantenetiltak, mens det stadig blir kansellert flere flyavganger, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NTB.

UD oppfordrer også alle norske borgere som er på reise i utlandet, til å vurdere å reise hjem tilbake til Norge så fort som mulig.

– Restriksjonene fra andre land skjer så raskt at det er svært viktig å komme med denne frarådingen nå, sier Søreide, som legger til at en slik fraråding er det sterkeste oppfordringen UD kan gi og at et totalt forbud dermed ikke er aktuelt.

– Vi har svært begrenset mulighet til å hjelpe nordmenn som settes i karantene i utlandet, sier hun.

Stanser flygninger

Lørdag ble det kjent at Tyrkia stanser sine flygninger til Norge. Fra før har det ungarske lavprisselskapet Wizz Air stanset alle sine ruter til Norge.

– Nordmenn på reise i utlandet må i samråd med flyselskap og reisearrangør finne en løsning for å komme seg hjem dersom flyavgangen hjem er kansellert, påpeker utenriksministeren.

Hun understreker samtidig at nordmenn som bor fast i utlandet, bør bli værende der de er.

LES OGSÅ:Illevarslende funn i ny korona-studie: Viruset spres av symptomfrie personer

Stenger grenser

Flere land, deriblant Danmark, har stengt sine grenser som et tiltak for å hindre ytterligere smitte av koronaviruset. Lørdag stengte Russland grensen til Norge, ifølge NRK.

Flere har tatt til orde for at Norge også bør stenge grensene, deriblant byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

– Det er en vurdering som justismyndighetene og regjeringen må gjøre. Vi er nå opptatt av å gi norske reisende en så god veiledning som mulig og forhindre at de reiser ut i denne uoversiktlige situasjonen, sier utenriksministeren.

LES OGSÅ:Sexklubb stenger dørene

Kan bli utvidet

UDs fraråding gjelder i første omgang til og med tirsdag 14. april.

– Dette rådet gjelder til over påske, men det kan bli aktuelt å forlenge det dersom situasjonen fremdeles er like usikker og dersom det blir innført ytterligere restriksjoner, sier Søreide.

LES OGSÅ:Utsetter vårens utstilling til 2021