Maskinen med 13 personer om bord, var på vei fra Gullfaks B-feltet til Flesland da det gikk ned ved Turøy i Fjell kommune i Hordaland klokka 12.05 fredag.

– Det foretas nå søk etter overlevende og omkomne på området. Det er klart og fint vær i området, noe som gir bedre forutsetninger for søk, skriver Politiet i Hordaland i en pressemelding fredag ettermiddag.

Skroget på helikopteret er funnet på 6-7 meters dyp, mens rotoren er funnet på land.

Statoil operatør

Statoil er operatør på Gullfaks B, men kan foreløpig ikke si om de elleve passasjerene var deres ansatte. Det er flere selskaper som utfører tjenester og oppdrag på feltet.

– Dette er en veldig alvorlig og dramatisk hendelse. Vi jobber med uforminsket styrke på hendelsesstedet. Arbeidet ledes av hovedredningssentralen, men vi bistår med alle våre ressurser, sier Morten Eek, pressetalsmann på norsk sokkel.

Det var elleve nordmenn, en brite og en italiener om bord i helikopteret, melder Hovedredningssentralen (HRS). Maskinen av typen EC225 tilhører CHC Helikopter Service, bekrefter selskapet.

Det er opprettet pårørendesenter på Scandic Kokstad hotel i Bergen. Pårørende kan også ringe 800 500 20 for å få informasjon og hjelp.

Kriseberedskap

Politiets operasjonsleder sier det er slått full katastrofealarm i både helse-, brann- og politi, og at det pågår et omfattende søk både på holmene ved ulykkesstedet og i sjøen.

– Vi har også dykkere på stedet, sier operasjonsleder Morten Kronen til NRK.

En lang rekke andre etater og organisasjoner er også satt inn i redningsarbeidet. Forsvaret sendte fire fartøy og fire dykkere, mens sivilforsvaret opplyser at de har sendt to enheter. I tillegg er både Røde Kors og Redningsselskapet i sving.

Rotoren løsnet

Allerede kort tid etter ulykken var det klart at det var snakk om et totalhavari.

– Tilbakemeldingen vi har fått, tyder på at helikopteret stort sett har gått i oppløsning, sa redningsleder Bjørn Jarle Åmlid til NTB ved 12.30-tiden.

HRS opplyser at alle redningsetater er mobilisert.

Vitner forteller at rotoren løsnet fra helikoptret og bilder viser kraftig røyk fra ulykkesstedet.

– Det var et smell og en veldig spesiell motorlyd, så jeg tittet ut av vinduet. Da så jeg helikopteret styrte i en voldsom fart ned i sjøen. Deretter så jeg en eksplosjon, sier et vitne som bor i området, og som Bergensavisen har snakket med.

– Det føk deler i luften. Den store rotoren for mot en holme. Jeg er i sjokk, dette er fryktelig, sier kvinnen til avisen.

– Forferdelige meldinger

Både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) blir holdt informert om ulykken.

– Forferdelige meldinger om helikopterstyrten ved Sotra. Jeg holdes løpende orientert om redningsarbeidet, skriver Solberg på Twitter.