«Helsesista» fikk 2 millioner kroner

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg måtte bare legge fra meg telefonen og brøle.

DEL

(Romerikes Blad) Det er Reitangruppen som deler ut prisen «årets Ladejarl». Prisen er på to millioner kroner, og gis personlig.

– Jeg er så glad. Jeg fikk vite dette for to uker siden. Da beskjeden kom måtte jeg bare legge fra meg telefonen og brøle, forteller Tale Maria Krohn Engvik, som er bosatt i Nittedal – kjent som Helsesista. Tirsdag var hun i Trondheim for å motta den gjeve prisen.

Gir råd til ungdom via Snap

Engvik jobbet som helsesøster i åtte år, og rullerte mellom fire videregående skoler i Oslo-bydelen Nordre Aker. Etter å ha følt at hun ikke hadde nok tid til å følge opp alle elevene kom hun på ideen med å følge dem opp via Snapchat – på ungdommenes eget språk.

– Det er knallhardt arbeid som ligger bak denne prisen. Jeg har ingen inntekt på dette. Belønningen har vært å kunne hjelpe svært mange barn og unge som sliter. Hver dag får jeg personlige meldinger fra ungdom som takker meg for at jeg har hjulpet dem til å si fra om for eksempel overgrep og vold. Det er det aller viktigste.

– Hva skal du bruke pengene til?

– Jeg er aleneforsørger med to barn, og har ikke egen bolig. Nå kan jeg se på muligheten for å kjøpe leilighet sier Engvik.

HJELPER UNGDOM PÅ SNAP: Tale Maria Krohn Engvik var torsdag på plass i Trondheim for å motta prisen "Årets ladejarl" på 2 millioner kroner. FOTO: TOM GUSTAVSEN

HJELPER UNGDOM PÅ SNAP: Tale Maria Krohn Engvik var torsdag på plass i Trondheim for å motta prisen "Årets ladejarl" på 2 millioner kroner. FOTO: TOM GUSTAVSEN

– Har revolusjonert helsesøsteryrket

Verdiprisen Årets Ladejarl deles hvert år ut den 11. september på Lade Gaard i Trondheim. Tidligere vinner er Helga Arntzen, Anlov P. Mathiesen, Atle Vårvik, Per Solli, Johann Olav Koss og Ada Sofie Austegard.

Ifølge juryen har årets vinner revolusjonert sitt eget yrke og blitt hele Norges helsesøster. Tale Maria har gjennom Snapchat profilen Helsesista 40 000 følgere, primært mellom 13–19 år, hvor følgerne kan stille spørsmål på en enkel og ufarlig måte.

I begrunnelsen står det blant annet at Årets Ladejarl 2018 har en egen evne til å se enkeltmennesket, til å lytte, høre og gi tillit. Vinneren er et medmenneske som har ved bruk av enkel teknologi, en humoristisk letthet og en ufravikelig faglig tyngde i bunn, revolusjonert en hel bransje. Gjennom sosiale medier har hun møtt ungdom, primært mellom 13–19 år, hvor de kan stille spørsmål om seksualitet, angst, familieforhold osv. på en enkel og ufarlig måte. Engvik er positiv og offensiv i ditt mål om å øke den psykiske helsen til norsk ungdom.

– Hadde det ikke vært for alle de flotte ungdommene jeg har vært i kontakt med, så hadde jeg ikke stått her i dag. Jeg deler denne opplevelsen med dem i dag. Livet mitt dreier seg hovedsakelig om ungdom, sier Engvik.

– Jeg har full timeplan hver dag framover. I morgen skal jeg videre til Surnadal og holde foredrag, sier Tale Maria Krohn Engvik.

Helsesista fikk også utdelt tabuprisen forrige måned.

Artikkeltags