– Det er viktig for oss å formidle at selvmord ikke er en løsning, uansett hvordan du har det. Det har vært voldsomt den siste tiden. Det siste halve året har vi sett mange selvmord og selvmordsforsøk blant unge her i Nordre Vestfold, sier Reidar Hjermann ved Barne- og ungdomspsykiatrien (BUPA).

Vil at alle vet

Han sitter i storsalen på Wang videregående, toppidrett. Salen er i ferd med å fylles av elever. Sammen med representanter fra pp-tjenesten for fylket, familiehuset Villa Adler og skolens helsesøster skal Hjermann snakke til elevene om psykisk helse.

– Etter at vi har vært her, ønsker vi at alle skal ha lært hvor de kan henvende seg hvis de sliter, sier Hjermann.

Han og de andre som snart skal møte Wang-elevene, har også vært på Greveskogen og Færder videregående.

– Er det riktig å si at alle selvmordene i fylket er et slags bakteppe for disse besøkene?

– Vi er bekymret for selvmordene. Det er dramatisk, det slår ned som en bombe og det kan rive grunnen vekk under mange som blir berørt, sier Hjermann.

Han er opptatt av at selvmordene er voldsomme hendelser i nærmiljøene der det skjer.

– Samtidig er dette noe som sjelden eller aldri omtales i media. Det kan bli et misforhold i forhold til andre, og langt mindre dramatiske ting, som slås stort opp, sier Hjermann.

Hvem kan hjelpe

Jeanette Flack Johansen fra PPT i fylket har tatt plass på scenen. Foran henne er har ungdommene i alderen 16–18 samlet seg. På lerretet bak henne står det «Psykisk helse".

– I ungdomstida så svinger det – det er det lurt for dere å vite, sier Flack Johansen.

– Hvem hjelper dere hvis dere trenger hjelp, fortsetter Flack Johansen.

– Venner, roper noen fra salen.

Lærer, sosiallærer og helsesøster blir også nevnt.

– Hvis du har en mørk periode, så hjelper det å snakke med en god venn. Smerte og motgang er en del av livet, sier Flack Johansen.

Spørsmålet er når du bør søke profesjonell hjelp. På lerretet bak henne listes det opp punkter som forteller når du kanskje trenger mer hjelp enn du kan få fra venner og familie:

Når alt er mørkt og du tror du er alene om å ha det slik. Når du tenker at ingen kan forstå deg. Når familie, venner eller lærer er bekymret for deg. 

Her kan du få hjelp

Helsesøster finnes på helsestasjonen, og på de enkelte skolene. Hos helsesøster kan man få samtaler og råd om blant annet prevensjon, seksualitet, kosthold, forholdet til kropp og mat, utfordringer i ungdomstiden, graviditet, eller trøbbel hjemme. Helsesøster gir gratis prevensjon.

Familiehuset Villa Adler skal hjelpe barn, ungdom og foreldre i strevsomme perioder. Her kan man få oppfølging under graviditet, individuelle samtaler, familiesamtaler, eller delta i grupper. Villa Adler sorterer under Tønsberg kommune.

PPT står for pedagogisk-psykologisk tjeneste og finnes både i fylket og i kommunene. PPT i fylket skal hjelpe ungdom med å gjennomføre videregående opplæring. PPT kan utrede vansker og vurderer behov for tilrettelegging eller spesialundervisning og videre hjelp.

BUPA (barne- ung ungdomspsykiatrisk avdeling) tilbyr utredning og behandling av barn og ungdom i alderen 0 til 18 år, og deres familier. BUPA skal avhjelpe psykiske vansker, og tilbyr også rådgivning og konsultasjonstjenester til fagpersonell ved kommunale instanser. BUPA er en del av spesialisthelsetjenesten,

LES OGSÅ: Nå vil Fredrik barbere deg for en god sak

– Ikke helskinnet ut av det

På BUPA møter Reidar Hjermann møter mange barn og ungdommer som har det vanskelig.

– Og mange av dem som har det vanskelig, har det vanskelig fordi det er krig mellom mor og far. Foreldre som er skilt og som driver og bøller med hverandre – det tror jeg ikke man kommer helskinnet gjennom, sier Hjermann, og legger til at «fredelige samlivsbrudd» er noe annet.

– Det går som regel greit, selv om det er trist der og da, sier han.

På lerretet bak han vises et bilde av Hannah Baker, karakteren i boka og Netflix-serien 13 reasons why, eller 13 gode grunner på norsk.

– Hvor mange har sett serien, sier han, og får noen hender i været.

Serien består av 13 kapitler, og i hvert av kapitlene forklarer hovedpersonen Hannah en årsak til at hun har tatt livet sitt. Episodene er altså spilt inn før hun tok livet sitt.

Serien har vært nevnt i forbindelse med selvmordene i Vestfold, men Hjermann er klar på at vi ikke kan gi serien skylda for det som har skjedd.

– Vi tror at serien er helt ok å se for de fleste av dere. For dem som har det veldig vanskelig så kan den få en annen betydning. Men denne serien gir ingen grunn til å ta livet sitt. Det er ditt ansvar å holde deg i live. Selvmordstanker er ikke uvanlig, det kan mange av dere komme til å oppleve. Men dere må tenke at «det er mitt ansvar å holde meg i live». Det finnes ikke 13 reasons why, det er ingen reasons why, sier Hjermann.

LES OGSÅ: Linda ønsker seg lyskryss

Positivt med besøk

Elevrådsleder Vanesa Gjuka synes det er positivt at elever på Wang får høre om psykisk helse og hvor man kan henvende seg hvis man sliter.

– Jeg kjenner ikke selv til venner som sliter psykisk. Her på Wang er vi jo opptatt av idrett, og mange kan ha det krevende på grunn av det i perioder. Samtidig så er jo motgang en del av det å drive med idrett, og man blir vant til å tape også. Og man vet at det kommer perioder som er mindre tøffe etter for eksempel en periode med mye trening og konkurranser, sier hun.

– Men samtidig kan det kanskje være verre å innrømme at man sliter her i dette miljøet, fordi vi ikke snakker så mye om det. Men alt i alt tror jeg de fleste har det bra, fordi de har de erfaringene de har gjennom idretten sin, sier Vanesa.

LES OGSÅ: – Kampen burde gått i Oslo