Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommens bønn: – Ha tid til oss!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det siste året har vært en stor utfordring for mange av ungdommene våre. Livet er blitt satt på vent for mange av dem; aktiviteter er avlyst, avtaler utsatt, lappen kunne ikke tas, idrettsstevner og studieturer ble det ikke noe av, i stedet ble det hjemmeundervisning og isolasjon. Kontakten med klassekamerater og vennegjengen har for mange blitt sterkt amputert, og mange ungdommer sliter. Flere frivillige tilbud er nedstengt på grunn av koronaen. Heldigvis har de sosiale medier som en mager trøst, men likevel. – Jeg føler jeg nesten har mistet et år av livet mitt, sa en ungdom på Dagsrevyen forleden. Det kunne mange sagt.

I en artikkel i Dagens Næringsliv nylig ble det sagt at for mange unge kan pandemien bli starten på et livslangt utenforskap. Arbeidsledigheten blant ungdom er rekordhøy. Ungdommene har ikke noen fagforening som står opp for dem, de har ingen lang CV å slå i bordet med, eller de er godt i gang med et studium som kanskje ikke lenger gir dem noen jobb å gå til. Hvis de fortsatt orker å studere; for mange har det blitt for tungt å sitte alene på en liten hybel.

På denne bakgrunn er det grunn til å virkelig være urolig for både den psykiske og mentale helsa for mange av våre unge på lang sikt. Med så stor ungdomsarbeidsledighet, og med den kunnskap vi har i dag om hvordan dette kan ramme ungdommene livet ut, er det underlig at vi ikke hører mer om dette i debatten om koronatiltak.

Det kommer en tid etter korona. Det er viktig at vi bruker denne tiden på å sikre kompetansepåfyll sånn at vi står bedre rustet for videre vekst når vi er tilbake til normalen. Vi i Færder KrF er glad for at regjeringen i statsbudsjettet har satt av 100 millioner til en styrking av barns og unges psykiske helse, blant annet gjennom en vekst i kommunenes frie inntekter. Det vil gi kommunene muligheter til å sette i verk ulike forebyggende tiltak. Færder KrF mener for eksempel at flere helsesykepleiere og miljøarbeidere i barne- og ungdomsskolen er viktige prioriteringer. Innen frivillig sektor er det mange og gode tilbud. Disse mener vi det er viktig å styrke og verdsette. I tillegg trenger vi en fokus på foreldrenes krevende og viktige oppgave. Ungdommene selv sier at foreldrene er de viktigste personene i livet deres. Derfor må en styrking av foreldrerollen være en sentral satsing framover.

Hva håper ungdommene på fra oss i den krevende tida vi fortsatt er inne i? I Ungdataundersøkelsen gir ungdommene et veldig direkte svar til oss voksne: – Ha tid til oss, bruk oss, se på hva vi får til og ikke det vi ikke fikser. Vi trenger voksne som er til stede og snakker med oss. Har dere tid til det?

Kommentarer til denne saken