Gå til sidens hovedinnhold

Universell utforming = deltakelse. Men fire partier stemte imot.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi i HLF Tønsberg er skuffet over partiene som ikke ønsker at funksjonshemmede skal kunne delta på lik linje i vår kommune. Heming Olaussen fra SV fremmet et forslag i forbindelse med behandling av kommuneplanen i kommunestyret om at universell utforming skulle inn som et bærende prinsipp. Dette valgte fire partier å stemme mot, til tross for at vi vet hvor viktig universell utforming er for å sikre alle innbyggere lik tilgang til den flotte byen vår.

Universell utforming innebærer at produkter, omgivelser, programmer og tjenester skal utformes på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker. Hørselshemmede har behov for et universelt utformet lydmiljø, men også tilrettelegging og hjelpemidler for å være aktive samfunnsborgere. Dette gjelder i utdanning, arbeidsliv, transportsektoren, fritidsaktiviteter, politiske sammenkomster, kulturopplevelser og andre sosiale sammenkomster.

Mennesker skal ikke måtte snu i døra når de skal på et kulturelt arrangement fordi teleslynge ikke finnes, ikke er tilgjengelig eller ikke er skrudd på. Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven slår fast at det skal være installert lyd- og taleoverføringsutstyr, eksempelvis teleslynge, i bygg rettet mot offentligheten. Likevel ser vi at dette ofte ikke er på plass. Universell utforming må være et førende prinsipp allerede fra planleggingsstadiet, og kommunale bygg og tjenester må være tilgjengelig for alle. Snakk med funksjonshemmedes organisasjoner og hent inn brukererfaringer- og råd. Hørselshemmede og andre funksjonshemmede vil ikke ta til takke med å være annenrangs samfunnsborgere. Vi vil delta på lik linje.

HLF Tønsberg håper flere blir med i debatten og at det blir tydelig gjennom høringsrunden at universell utforming må inn som et prinsipp i kommuneplanen. Det er ikke for sent å snu i denne saken. Vi utfordrer partiene til å være tydelige på at de vil jobbe for å nå målet om et universelt utformet samfunn der alle kan delta.

Kommentarer til denne saken