Et godt, gammeldags pledd over frontruta er kanskje det aller billigste trikset i boka, om du ikke har garasje, for å unngå frost og skraping. Uansett er du pliktig til å ha full sikt i alle retninger. En liten siktrute gjennom frosten holder ikke. Om du slurver kan du i beste fall slippe unna med å miste førerkortet og bot, i verste fall kan du drepe et annet menneske.

Dårlig tid eller hylende unger er ingen unnskyldning.

– Veitrafikkloven er helt klar. Den som kjører skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, sier Roger Ytre Hauge som er fagsjef på motor i Frende Forsikring. Det betyr at verken snø, is, dugg eller annet skal hindre eller redusere sikten og trafikksikkerheten.

LES OGSÅ: Mange slurver – det kan bli kostbart

Hundrevis av bøter årlig

Bot er den vanligste reaksjonen fra politiet når de stopper biler uten tilstrekkelig sikt. Hvert år skriver UP ut flere hundre bøter for dette. Vanligvis er boten på 2000 kroner, men du risikerer også høyere forelegg, eller å miste førerkortet.

– Det hjelper ikke å skrape frontruten for is, om du har null sikt fordi det er dugg på innsiden. Jo mindre du ser, jo større er risikoen for å miste førerkortet, sier UP-sjef Runar Karlsen.

– Du må selvfølgelig også ha utsikt til sidene, og speil og bakrute må være i orden.

LES OGSÅ: – Gull verdt på kalde morgener

Utsetter andre for livsfare

– Det spiller ingen rolle om du bare skal en tur i butikken. En bil full av snø og is kan koste deg lappen, og i verste fall kan du utsette andre for livsfare, sier Roger Ytre Hauge i Frende.

– Du kan ende opp med å kollidere og skade andre. Det er farlig å tenke «det skjer ikke meg». Ingenting haster så mye at du ikke kan ta deg tid til å skrape. Det tar tross alt ikke mer enn et par minutter, sier Ytre Hauge.

LES OGSÅ: Hadde 10 prosent sikt – fikk seg en skrape

Lappen ryker

Er sikten fremover og til sidene er sterkt begrenset vil du bli anmeldt.

– Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinært forelegg på 5000 kroner og oppover. I tillegg fastsettes ofte et tap av førerretten på tre måneder eller mer, opplyser UP-sjef Runar Karlsen.

Er mangel på sikt er årsaken til en alvorlig trafikkulykke, skal det vurderes å reise tiltale for domstolene. Det vil for eksempel være tilfellet dersom fører av et kjøretøy med sterkt nedsatt sikt forårsaker en dødsulykke.

– Krasjer du, og det er sammenheng mellom ulykken og slurv med skraping, vil det selvfølgelig kunne gi redusert forsikringsutbetaling, sier Roger Ytre Hauge i Frende.

LES OGSÅ: Hadde ikke skrapt bilruta, mistet førerkortet

Late foreldre

I mange tilfeller er det snakk om foreldre som kjører barna til skolen, uten å ta seg tid til å skrape vinduene først. Latskapen kan være livsfarlig.

– På veiene rundt skoler og i boligområder er det ekstra viktig med god sikt i alle retninger, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Frost og rim på bilrutene kommer av at vanndampen i luften fryser til iskrystaller. Er det fuktig inneklima i bilen, får du også is på innsiden av rutene.

Nestleder Øystein Krogstad i UP-distriktet Vestfold sorterer under forteller at han mer enn én gang har stått på kontroll og sett bilførere komme kjørende med bare et lite hull i frontruta.

– Der ser vi bare to runde øyne. De tilhører en sjåfør som gjerne forteller at de bare skulle, bare skulle kjøre ungene til skolen, bare kjøre en kjapp tur i butikken. Da er det prompte førerkortbeslag og en mye høyere bot enn 2000 kroner.