Serien "Jakobs Fordommer" som Tønsbergs Blad sender i sommer er et viktig steg i riktig retning. For å kunne bekjempe fordommer er det viktig å sette lys på de fordommene som er i samfunnet. Fordommer er med på å skape uvitenhet, og ikke minst; de er med på å opprettholde uvitenheten.

Som et resultat av å forstå våre egne fordommer vil vi føre samfunnet på en vei som er fri for stigma, diskriminering og ekskludering, men full av åpenhet og forståelse.

Jeg er nok ikke alene om å sette pris på Tønsbergs Blads avgjørelse om å satse på Jakob denne sommeren. Tønsberg er Norges eldste by, men vi trenger ikke være gammeldagse av den grunn.

Dette kom spesielt tydelig frem under talen Jakob holdt 17.mai i år. Selv hørte jeg på denne talen med en klump i halsen, likevel klarte jeg ikke nyte den fullt ut. Buing og uro i folkemengden gjorde meg sint. Derfor kom serien "Jakobs Fordommer" i helt riktig tid.

Selv er jeg lesbisk, og har opplevd fordommer mot meg. Kommentarer som «når skal du skifte kjønn» og «føler du deg mer som mann» har jeg fått mot meg flere ganger. Dette viser uvitenhet. Selv om jeg kler meg maskulint, har kort hår og liker jenter, behøver jeg å være gutt?

Fordommer er skummelt å snakke om. Vi er redde for å ta oppgjør med dem, i frykt for det som skjuler seg bak. Det er nettopp derfor vi trenger å snakke om fordommene våre!

For å bli kvitt dem må vi se dem inn i øynene. Ingen skal føle seg ekskludert, sett ned på eller diskriminert på grunn av uvitenhet eller antagelser. Synliggjøring av fordommene er nøkkelen til et dynamisk demokrati og et mangfoldig samfunn, preget av forståelse og likeverd.

Har du noe på hjertet? Send inn din mening her

Les også

Nei til kostbar matkasting

 

Les også

Tønsberg bør tilby tøybleie-støtte