Mange mener det er blitt populært å være deprimert, eller «trendy» som du kaller det. Kanskje har du rett, men spør du meg har du feil.

BAKGRUNN: – Til depressive ungdommer: Jeg er lei av å høre hvor vondt dere har det

Da jeg mistet moren min i 2007 var det ingen åpenhet rundt det å være deprimert, eller generelt det å ha det vondt. Selv stod jeg midt inne i et kaos jeg ikke klarte å sette ord på, og siden det ikke var noe ord på det – så var det kanskje ikke virkelig?

Jeg tvang meg selv til å tro at det jeg følte bare var der, det var ikke så viktig, rett og slett fordi det ikke var noen beskrivelse på det.

For meg var jeg den eneste i hele verden som hadde det svart. Plutselig en dag åpnet internett seg og det ble ok å ha det vondt.

Selv jobber jeg i Unghjelp som er en organisasjon der vi tar vare på de menneskene som føler slik. Da internett aksepterte at det var greit å ha det vanskelig var det mange som endelig fikk hull på bobla si.

Kanskje er det drøyt å publisere bilder av dryppende kutt hvor du skriver at du har skadet deg. Kanskje er ungdommer i Norge «latterlig svake» som du så fint kaller det, eller har de kanskje endelig fått et ord som beskriver det svarte inne i dem?

Jeg er enig med deg, ordet deprimert blir kastet rundt på feil måte, men det gir deg likevel ingen grunn til å kalle andre «nedslåtte, motløse og selvutleverende».

LES OGSÅ:

Kjære Eira Cornelia Harvik-Wright
Eira (18) fikk internett til å koke over

Fordi på det mørke, depressive rommet du beskriver sitter det kanskje ei jente som nettopp har skadet seg og føler at ordet «deprimert» ikke lengre passer henne. Hun er tilbake på det stadiet der hun er helt alene med alle tankene sine.

Jeg er glad du skriver at vi bør belyse psykiske problemer, men synes du ikke vi bør belyse alle som har det vondt? Jeg synes heller ikke det er greit å poste bilder av nye kutt og sår, men kanskje det er den eneste måten de får ut litt av det svarte som bor inne i dem?

Selv er jeg diagnosert med diagnosen «alvorlig deprimert» men siden jeg blogger åpent om det har jeg kanskje ikke den diagnosen likevel? Det finnes en grense, ja, men før vi kaster ut til mennesker at de ikke er «syke nok» til å være deprimerte bør vi kanskje finne et nytt ord for det?

Fordi ingen fortjener å bli satt i båsen som sier at man ikke er syk nok.

Har du noe du vil dele med UREDigert? Send inn din mening her

Flere saker fra UREDigert og Jakobs fordommer:

Les også

– Til dere som dømmer meg: Depresjon er ikke et valg

Les også

Ja, jeg har vært i fengsel! Hva så?