Fyllesyken og den plutselige mangelen av verdighet dagen derpå er blitt hverdagslige utfordringer for en rekke ungdommer på landsbasis. I de fleste aviser kan vi lese om dundrende musikk fra overfylte russebusser, influensa og hjernehinnebetennelse, et alt for stort inntak av giftene salt, fett og alkohol, og kanskje det aller verste: voldtektene.

Det slo meg senest en lørdag forleden hvor mye som faktisk blir skrevet om russen. Det skjedde da en 18-årig jente fra Horten gikk ut i Gjengangeren med overskriften «Derfor er russetiden kvinneundertrykkende». Hun er ikke russ i år en gang, men føler likevel at russetiden er kvinneundertrykkende.

Det er først da jeg spør meg selv hva som har gått galt, og når i prosessen ting skeiet fullstendig ut. Hvorfor gikk Gjengangeren ut med en slik reportasje allerede før russetiden til årets russekull hadde begynt? Er sorgene tatt på forskudd?

At folk ser negativt på russen er neppe et nytt fenomen. Men når det kommer til hvor mye negativt som bli koblet opp mot russefeiringen, føler jeg likevel at grafene har eskalert. Det virker plutselig som om alt er feil; ikke skal man drikke alkohol, ikke skal man være medlem av russebuss, ikke skal man bruke for mye penger på russetreffene – og man skal i hvert fall ikke gjennomføre russeknutene. Slik fortsetter «fordomslista» i evig tid.

Jeg begynner å lure på hva voksne egentlig forteller barna sine om russen, når enda ikke ett eneste barn har turt å spørre meg om russekort. Er vi virkelig så fæle?

Nei, det kan jeg aldri tro. Ikke én gang har jeg tenkt at russetiden er kvinneundertrykkende. Tvert i mot har jeg aldri før følt et større samhold elevene i mellom, eller tenkt at jeg har flere venner som stiller opp- og passer på meg. Det har også vist seg den siste uken, at det ikke nødvendigvis er russen selv som er de skumleste å omgås. Nei, heller de som aldri går lei av fyll og fanteri, og som gjerne vil feire russetiden – år etter år.

Med det sagt sier jeg på ingen måte at vi skal gjemme bort eller glemme de voldtektene – eller voldsepisodene som skjer i løpet av russetiden – for det er et faktum at det skjer, og det er virkelig helt grusomt og burde være denne årlige feiringen helt foruten. Vold- og voldtekt er verken noe man spøker med, eller taler lettferdig om. Jeg mener også at det er på sin plass at russen skal respektere – og ikke overse de menneskene som bli negativt påvirket av russens støy og høye musikk, og at vi på lik linje skal rydde opp etter oss som man ville gjort dersom man gikk gatelangs uten russedressen.

Det eneste jeg ønsker er at media – og befolkningen, også kan begynne å fokusere på det positive som skjer rundt russefeiringen. Et eksempel kan være at russen ved Horten vgs i år, samlet inn godt over hundretusen kroner til det gode formålet «Krafttak mot kreft». Gjennom tre år, har vi også deltatt på utallige mengde med dugnadsarbeid, som den vanlige mannen i gata ikke en gang tenker over at noen gjennomfører. Jeg synes også at det er flott at flere russ i kommunen frivillig drar ned og rydder opp på Langgrunn etter vi har vært der og festet om nettene. Det er en selvfølge, men likevel ikke noe man bør ta som for gitt at russen faktisk gjør.

Vi kan heller umulig være så ille, når mannen i kassa på Kiwi i Torggata spør «Hva skjer med dere i år’a? Dere er så stille». I år har vi også en utrolig flink russepresident, som med resten av russestyret under vingene geleider skolens russ til den mest mulig sammensveisede feiringen. Slik blir det samhold av, og slik får man venner. Og med venner er man snille, og når man er snill går ting bra.

Så kjære russeskeptikere; ikke la rød- eller blåfargen dømme. Russetiden er ikke et pengesluk før den ikke er verdt tiden og pengene vi legger i den. Det er snakk om to uker til. Og dersom vi holder ut, holder i hvertfall dere ut.

Denne kommentaren ble først publisert på Gjengangeren.no 7. mai, og er publisert på UREDigert med tillatelse fra forfatteren selv.

Er du enig? Uenig? Eller har du noe helt annet du vil ta opp? Send inn din mening her

Flere innlegg fra UREDigert:

– Vi trenger unge politikere
Kvifor er vi villige til å la nynorsk øydelegge for norskelevar?
La oss bruke hele paletten!