Ut med «Kaldnezia»

I skuffen: ACNors planer om en bydel på Kaldnes vest med museer, parker og over 2000 boliger delvis ute i vannet, må legges i skuffen igjen. Tegning: ACNor

I skuffen: ACNors planer om en bydel på Kaldnes vest med museer, parker og over 2000 boliger delvis ute i vannet, må legges i skuffen igjen. Tegning: ACNor

Artikkelen er over 4 år gammel

Det skal fortsatt bare være industri på Kaldnes vest. Onsdag sa politikerne nei til en status for området som ville banet vei for boliger og næring.

DEL

TØNSBERG: Selskapet ACNors «Kaldnezia», et storstilt prosjekt med vikingmuseum, varemesse, parkarealer næringsarealer og 2000 boliger på Kaldnes, forblir inntil videre på tegnebrettet.

Onsdag vedtok Tønsberg bystyre at området skal avsettes til kun til næringsvirksomhet fram til 2026.

Næringsvirksomhet

I forslag til byplan for Tønsberg sentrum er det foreslått at Kaldnes vest avsettes til bebyggelse og næringsformål. Det åpner for boliger på arealet. Agility Group, som leverer store installasjoner til oljeindustrien, leier arealet av ACNorgruppen. Agility har en ti års kontrakt med én måneds oppsigelse. I dag er området regulert til industri.

LES OGSÅ: Slik vil de skaffe penger til Kaldnezia-drømmen

Diskusjonen om Kaldnes vest startet tidligere i mars i utvalg for finans, plan og næring (FPN).

Gruppeleder Per Martin Aamodt (Ap) foreslo å tillate at næringsvirksomheten på Kaldnes utvides og at Kaldnes vest endres til «formål næringsvirksomhet». Han fikk ikke flertall i FPN.

LES OGSÅ: Må ha ny plan for Kaldnes

Feil signal

Aamodt hadde mer suksess da han fremmet sitt forslag i bystyret onsdag.

– Det er viktig å ivareta industriarbeidsplassene i kommunen. Det gir feil signaler å legge til rette for boliger på dette området nå, sa han.

LES OGSÅ: Advarer mot Kaldnezia-drøm

 
Etter gruppemøte, kom Høyre tilbake om varslet støtte til Aamodts forslag. Dermed ble det stort flertall for at Kaldnes vest i hele planperioden 2014–2026 skal være avsatt kun til industri.

Det hjalp ikke at Frps gruppeleder bent Moldvær viste til tidligere intensjoner om et Kaldnezia.

LES OGSÅ: – Noen synes kanskje forslagene er voldsomme

– Dette skulle jo bli et fantastisk prosjekt i samarbeid med Nøtterøy, men så rakner hele greia, sa han.

Moldvær pekte på de usikre tidene i oljebransjen og faren for at en bedrift som Agility kan forsvinne.

Allerede i 2013, da «Kaldenzia» dukket opp, advarte stortingsrepresentantene Steinar Gullvåg (Ap) og Kårstein Eidem Løvås (H) mot endring av status for Kaldnes vest.

Nå legges byplanen ut på høring etter første gangs behandling i bystyret onsdag.

Jubel ved Agility

Tove Nilsen Ljungquist er toppsjef i Agility Subsea Fabrication, som for øyeblikket har 140 ansatte på Kaldnes og nesten like mange i Skien. Hun jubler over onsdagens vedtak i Tønsberg bystyre.

– For det første er det veldig bra at politikerne er kommet til fornuft. Det er gledelig for oss som driver i tungindustrien at det er mulig å få politikerne til å snu i en slik sak, sier Ljungquist.

Hun forteller at konsernet har drevet aktiv påvirkning overfor de politiske miljøene i Tønsberg og på Nøtterøy. Vedtaket i bystyret kom likevel overraskende.

– Jeg var nok forberedt på et negativt vedtak nå i første runde, og på å skulle jobbe hardt i den kommende høringsprosessen. Det er veldig gledelig at dette nå går vår vei, sier Ljungquist.

Lettere å rekruttere

Hun tror den viktigste effekten av bystyrets vedtak på kort sikt vil være at optimismen og entusiasmen vil komme tilbake blant de ansatte.

– Dette vil helt klart styrke vår mulighet til å beholde og rekruttere kompetent arbeidskraft, sier Ljungquist.

Agility-sjefen forteller at ordresituasjonen er solid, og at man for øyeblikket er med i kampen om 2-3 store kontrakter.

– Skulle vi vinne noen av disse anbudene vil vi bli nødt til å oppbemanne i Tønsberg til høsten, sier Ljungquist.