Utbyggingen er tett og kjedelig

FOR TETT: - Vi har aldri tatt en prinsipiell diskusjon på om vi ønsker å bygge igjen bymot fjorden? For det er faktisk det som skjer nå. Tenk litt på det, sier Suzy Haugan

FOR TETT: - Vi har aldri tatt en prinsipiell diskusjon på om vi ønsker å bygge igjen bymot fjorden? For det er faktisk det som skjer nå. Tenk litt på det, sier Suzy Haugan Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Som en visuelt orientert og engasjert Tønsberg-beboer, med hjerte for Byfjorden, har jeg med skepsis sett «the wall of Kaldnes» vokse fram. Eller «blokkene på Kaldnes», som de er bedre kjent som.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

MeningerJeg er enig i at vi skal bygge høyere nær kollektivknutepunktene i sentrum. Jeg er enig i at vi kan bygge på Kaldnes-området – her ligger det ikke tusen år gammel historikk opptil åtte meter ned i bakken som vi må ta hensyn til.

Men: Jeg mener dette blir for tett, for kjedelig, og for grått. Folk former bygg. Så former byggene folk. Og ikke minst – vi har aldri tatt en prinsipiell diskusjon på om vi ønsker å bygge igjen bymot fjorden? For det er faktisk det som skjer nå. Tenk litt på det.

Det ligger flere planer om å pæle i fjorden for å bygge blokk på blokk ute i vannet. Dette distanserer oss fra vannet mener jeg – istedenfor å bygge på en slik måte at vannkanten er for alle, og at man faktisk kan putte en finger i vannet og kjenne på det.

Se på Drammen, der har de fine stier langs kanalen flere steder. Blokklandskapet på Kaldnes inviterer ingen andre enn dem som bor der til å gå rundt på området. Og nå kommer boligblokka som skal få navnet «Signaturen». Som om blokka er noe mer enn leiligheter til privatpersoner. Plassering, innhold og høyde blir helt feil.

Vi i Venstre har jobbet mot et så høyt bygg som «Signaturen» er. Vår representant i utvalget for bygg og areal, Aina Dahl, har etterlyst bruk av «estetikkparagrafen» fra Plan og bygningsloven. Venstres bystyregruppe stemte også mot høyden på bygget i bystyret.

Vi må huske på at Tønsberg er Norges eldste by – og vi har en identitet og en særegenhet vi må ta med oss inn i byggeprosessene. Det betyr ikke at alt skal være vikingbygg, men det betyr at vi ikke behøver å ligne på alle andre byer med blokker fra 2000-tallet.

Jeg ble både flau og sint da jeg leste førstesideoppslaget i Tønsbergs Blad for et par uker siden – at utbyggerne er så fornøyde med Tønsberg: «Tønsberg sier ja til alt». Er det et så bra rykte å ha, da? Utbyggerne har selvfølgelig ideer og planer om hva de ønsker å gjøre med ulike områder- og det skal de, men det er faktisk kommunens plikt og MULIGHET til å se det store bildet og den visuelle sammenhengen.

Jeg tror og mener vi kan bygge både høyt og til en viss grad tett på Kaldnes – med både en grønn og sosial profil på boligene – uten å bygge igjen mot fjorden eller ta vannkanten fra folk i Tønsberg.

Venstre ønsker å ha et samarbeid med utbyggerne til å satse på utbygging av spennende bygg og boligområder med god energiutnyttelse og en tydeligere miljøprofil.

Et konkret eksempel kan være byhager som skaper både kortreist mat og tettere naboforhold. Vi ønsker leiligheter som er skapt for et mangfold i befolkningen blant annet gjennom å sette av noen leiligheter til boligsosiale formål og bygge leiligheter med utleiedel, som er gjort blant annet i Stavanger.

Suzy Haugan