Først vil jeg si tusen takk til Cecilie Lyngby for hennes artikkel «Det er ikke biler eller «fisende» kuer vi skal være redd for» i Nettavisen. Endelig er det noen som skriver noe om dette og jeg kunne ikke vært mer enig.

Debatten om miljøet står høyt i kurs i disse dager pga. valget som nærmer seg. Og i denne forbindelsen ser denne regjeringen nok en måte å dra inn enda mer penger på ved å øke prisene på drivstoff. Det er ikke så veldig lenge siden det var endel skriverier om folk som ikke hadde råd til å kjøre barna sine til fritidsaktiviteter pga. bompenger.

«Melken kommer fra kua, resten kommer fra olje og gass»

Uttalelsen er ikke helt korrekt, men det er ikke så langt ifra heller. Nesten «Alt» vi omgir oss med kommer fra petroleumsprodukter. Inkludert størsteparten av pengene våre.

La oss si at alle hadde råd til elbil, hva da? Hvis vi stopper med Olje og gass, er du klar over hva olje og gass brukes til? Det er sinnssykt mange områder og da tenker jeg ikke bare på fossilbilen som har blitt en «styggedom» og en skam.

Skal vi slutte med olje og gass ja da må vi kutte ut biler (også elbil), ledninger, kloakkrør, klær, kjøleskap, fryser, golfutstyr, foldedør, vitaminkapsler, høyttalere, tannkrem, tannbørste, modellbiler, puter, parfyme, stearinlys, gitarstrenger, båt, neglelakk, kam, sjampo, vannpipe, rulleskøyter, fotballhjelm, ball, ballonger, fargestifter, solbriller, drikkekopp, blekk, kofferter og bags, dusjforheng, husmaling, malerkost/pensler, regntøy, flasker, tog, båt, fly, briller, hårruller, bodylotion, kremer, sminke, plast, asfalt, tjære, propan, parafin, gummilister, gummibåt, badebasseng, bare for å nevne noe, og listen er uendelig lang tro meg.

Hva skal lille Norge gjøre da når oljepengene forsvinner? Hva skal verden gjøre uten olje og gass?

I steinalderen så gikk de nesten tom for stein, så de måtte tenke nytt, men de sluttet ikke brått med stein, de brukte steinen de fant mens de fant andre løsninger, det vil si å fase det ut. Ja vi må fase ut fossilbilen, men dette må skje over mye lengre tid enn det som blir sagt. Hvor mange har råd til å bytte ut fossilbilen innen 2025/2030? Tviler på at det er så veldig mange flere av oss innen den tid. Elbilene koster penger, steinen var gratis!

Elbilen er ikke noe nyskapende, den første elbilen kom og ble tatt i bruk i 1895, ja du leste riktig 1895!

Når dieselbilen kom, hva gjorde regjeringa da? Jo de kjørte på sånn som de gjør i dag med elbilen, de gjorde ALT for at vi skulle kjøpe denne dieselbilen som var så fantastisk bra for miljøet!

Elbilen er absolutt ikke helt «grønn» den heller. Batteriproduksjon og overføring av strøm til ladestasjonene er ikke helt miljøvennlige de heller. Kullkraftverk bygges fortsatt ut i dag, bare se på Kina, og hvilken land produserer mest biler? Et av de er uten tvil Kina. Atomkraftverk hva med det?

Er du klar over at den strømmen du har «tanket» på bilen din sannsynligvis kommer fra et av disse miljøverstingene? Men dette er noe vi helst ikke vil snakke om.

Hadde vi ikke solgt strøm til utlandet, hadde vi kanskje hatt billigere strøm her hjemme?

Hva med bilen som gikk på vann (1935) som ble «borte» og oppfinneren ble drept hvis jeg ikke husker feil.

Hva med plast da? Plast som også er basert på petroleum.

Tenk så mye miljøet hadde blitt spart for plast hvis noen hadde satt et krav til handelsstanden, om at det skal være stopp på salg av plastposer og kun selge papirposer og handlenett. Plastposer er en uting veldig mange kjøper når de har kjøpt varer. Er du sånn som meg, glemmer du å ta med deg handlenett på butikken og av gammel vane kjøper plastpose. Jeg prøver så godt jeg kan å huske på å ta med meg handlenett eller kjøpe papirpose, men det hjelper ikke stort da når Kiwi butikken nede i gata sier at det er langtisdsutsolgt. Hvis ingen setter krav, vil det ikke skje noe på en god stund tror jeg. Vi har begynt å samle opp plasten vi bruker hver uke. Den første uka kastet vi ca. 1,4kg plast, og vi er kun 3 personer i husstanden, og dette var ikke en av de «verste» ukene

Hjemmekontor har kommet for å bli, men endel av oss blir tvunget tilbake til kontoret 5dg/uka. Tenk, hvis vi hadde hatt hjemmekontor 2-3gg i uka (for de som kan og har lyst), allerede der hadde det blitt mindre forurensning, mer tid til familien, mindre stress og bedre for lommeboka for oss som fortsatt ikke har råd til elbil og må fortsette med fossilbilen som begynner å bli en skam for samfunnet.