Bilmagasinet i Tønsberg - Kommersielt magasin

Lader du elbilen din trygt?

BlueTec AS ser ofte svidde kontakter og sikringsskap som følge av feil elbil-lading. Men trygg lading er enklere og rimeligere enn mange tror.

– 60 prosent av elbil- og hybridbileiere lader bilen sin feil. Over halvparten av bilene som selges, er ladbare – men alle er ikke kjent med hvilke krav og anbefalinger fra DSB som gjelder. Vi jobber mye med å informere bilforhandlere og andre aktører i markedet om sikkerhet rundt lading av biler, forteller Kim Olsen, daglig leder i BlueTec AS.

Feil lading kan gi brann

Tønsberg-firmaet som leverer ladeanlegg til elbil, opplever jevnlig stikkontakter og sikringsskap som har blitt for varme. Også koblingsbokser kan bli overbelastet og utgjøre en brannfare – noe flere ikke tenker over.

– Mange kjenner over om kontakter og ledninger er for varme, men glemmer koblingsboksene. Et verst tenkelig scenario er at ledningen til garasjen går via en koblingsboks inne i huset, og begynner å brenne. Det er derfor ladeuttak skal ha en egen dedikert kurs, understreker Olsen.

Også forsikringsselskaper stiller krav til et eget ladepunkt hjemme. Det gjelder også dersom du hovedsakelig lader bilen på jobben, noe mange ikke er klar over.

– Så fort du begynner å lade en elbil, regnes det som en bruksendring av det elektriske anlegget. Laderen som følger med bilen, kalles nødlader på folkemunne – og det er det en grunn til. Vi vil garantert se en forsikringssak som dreier seg om dette snart, tror Olsen.

BlueTec leverer ladeanlegg til både private husholdninger, borettslag og næringsbygg, og har opplevd en voldsom økning siden oppstarten for tre år siden.

Dette er minimumskravene til lading av elbil og hybridbil:

  • Ladeuttaket skal være beskyttet av et overspenningsvern og en spesiell jordfeilbryter, type B. Hvis det monteres en ladestasjon, kan denne ha innebygd DC-vern.
  • Ved lading på vanlig stikkontakt, skal sikringen være på maks 10A.
  • Ladeuttaket skal ha en egen dedikert kurs (med noen unntak ved eksisterende frittliggende garasjer).
  • Skjøteledninger er ikke tillatt.

Spesialister på ladeanlegg

Lista kan virke lang og litt komplisert for mange – men velger du en seriøs leverandør av ladestasjoner, er det veldig enkelt å gjøre ladingen trygg. Stadig flere kontakter BlueTec for å få hjelp til nettopp dette. Firmaet som startet opp for tre år siden, har opplevd en voldsom vekst, og teller nå over tjue ansatte. Det betyr i snitt en nyansettelse annenhver måned siden oppstarten.

– Fortrinnet vårt er at vi har spesialisert oss på elbillading og solcelleanlegg. Det er mange som jobber med dette, men ofte som en del av mye annet. Vi skal være knallgode på det vi driver med, og elektrikeren som kommer for å installere en ladestasjon, har alt utstyret han trenger i bilen sin, sier Olsen.

Les mer om tjenester hos BlueTec

Enkel prosess

BlueTec har også gjort det enkelt for kunden å få et pristilbud. Ved hjelp av prisverktøyet på nettsidene deres legger du inn to–tre bilder av sikringsskapet ditt, i tillegg til antall meter kabel du trenger, og får et pristilbud innen 24 timer.

– Kundene synes det er greit å få en fastpris, og vi slipper å reise på befaring. Skal du ha høyere effekt enn 20 ampere, må det søkes om til netteier. Da er det enkelt for oss å ta prosessen. Vi monterer ladestasjonen i løpet av ei uke etter at du har fått pristilbudet.

En gjennomsnittlig ladestasjon koster 10 000–15 000 kroner, og gir deg både sikker lading og høyere ladeeffekt. Har du ladet bilen på en vanlig stikkontakt, vil du oppleve mye raskere lading med en ladestasjon – i noen tilfeller helt opp til 10 ganger raskere.

BlueTec har et stort utvalg av ladestasjoner til både private husholdninger, borettslag og næringsliv – med alt fra verdens minste ladestasjon til smartladere som er koblet opp mot strømprisene, og som lader når det er billigst.

I tillegg til ladestasjoner for elbiler leverer BlueTec solcelleanlegg – også et marked i sterk vekst.

Stadig flere installerer solcelleanlegg, noe BlueTec også har spesialisert seg på. Denne varianten produserer ca. 5000kWh per år – nok strømproduksjon til to elbiler og litt til.

Grønn opplæring

Den grønne teknologien er i rivende utvikling, og BlueTec gir jevnlig elever fra elektrolinja i området opplæring i siste nytt.

– Dette får vi gode tilbakemeldinger på. Lærerne klarer ikke å holde tritt med alt som skjer, og synes det er nyttig at elevene får kursing her. Det er også nyttig for oss å vise oss fram, for det er rift om gode elektrikere. Å velge elektriker-yrket er et smart valg, påpeker Olsen.

Firmaet tok også nylig inn sin første «grønne lærling».

– Dette blir en av landets første elektrikerlærlinger som blir spesialisert på grønne, bærekraftige løsninger. Han blir ettertraktet når han blir ferdig, så han må vi ta godt vare på.

BlueTec leverer ladeanlegg til elbil og solcelleanlegg til både næringsbygg, borettslag og privatboliger.

Hovedkontor og lager i Tønsberg

Har blitt en betydelig aktør på Østlandet, og har prosjekter over hele landet

En del av XTG-konsernet, som også består av Tenvik Elektro, Xpert installasjon, Enco, Ditmar Enge og iTel.

Adresse: Stoltenbergs gate 48, 3112 Tønsberg


https://bluetec.no/
Tlf: 33 33 11 00
Følg oss på Facebook!