Navn: Jan Henning Lie, lidenskapelig pianostemmer og -restauratør
Alder: 52 år
Bor: Tønsberg

Som liten kjempet jeg meg gjennom de klassiske pianotimene, men da onkelen min lærte meg besifring var det gjort. Jeg var 14 år og hekta. Jeg er en skikkelig gladgutt som liker å skape god stemning og liv. Utenom å drive Vestfold pianoservice, spiller jeg i bryllup, 30-, 40-, og 50-årslag og på pianobarer så ofte jeg kan. Med bakgrunn som radio- og TV-tekniker og miljøarbeider gikk jeg i gang med Vestfold pianoservice for 22 år siden. Siden det har jeg stemt, restaurert og flyttet hundrevis av pianoer og flygler. Jeg liker tanken på å ta vare på de flotte instrumentene som har så mye historie og betyr mye for folk.

Det første klaveret jeg reparerte var et gammelt nedgriset flygel jeg «arvet» av restauranten «Tre små griser» eid av Jahn Teigen, Helge Hammelow-Berg og Lage Fosheim. Jeg tok ut hele mekanikken, fikk tak i deler og strenger via en pianostemmer, og fikk satt i stand flygelet. Vips så var jeg hekta igjen. Pianostemmeren trengte en læregutt og jeg hoppet i det. I den perioden jobbet jeg i skoleverket om dagen og gikk i læra om kvelden. Det var hektisk, men takket være en forståelsesfull kone gikk det på et vis.

Jeg har funnet alt fra gammelt julepapir til musereir i pianoene jeg har jobbet med. På 22 år er det bare to pianoer jeg ikke har kunnet redde. For noen år siden skulle jeg restaurere et piano som ikke hadde hatt tilsyn på over 18 år. Der fant jeg verdens største musereir. Jeg ble helt satt ut og livredd for å få musepest. Hahaha. En mus gnager og samler på alt. Det var mye jobb, og jeg lo godt og var stressa på samme tid. Men så ble pianoet veldig bra til slutt da.