Navn: Astrid Backens, fiolinlærer på Tønsberg Kulturskole
Alder: 40
Bosted: Tønsberg

Jeg kommer opprinnelig fra Hamburg, men bodde og studerte i London før mannen min og jeg flyttet til Stavanger for 12 år siden. Under musikkstudiene gikk det opp for meg at det var svært vanskelig å leve av musikken i både England og Tyskland. Så gikk opp for meg det faktisk var mulig å jobbe heltid som musikklærer på kulturskolen i Norge. Fra da av, hadde jeg lapper med norske gloser hengende rundt i leiligheten i London. Jeg lærte meg norsk før jeg i det hele tatt visste om flyttingen ble noe av og om jeg fikk jobb her.

Både mannen min og jeg spiller bratsj og vi var tilknyttet Stavanger symfoniorkesteret de første årene i Norge. Så startet jakten på en kulturskolestilling. Jeg søkte i hele landet og fikk jobb her i Tønsberg. Det har vært flott, og er den beste jobben jeg kunne fått. Jeg er glad i formidling, musikk og barn og elsker å være med på å utvikle musikkmiljøet og gi barna noe de har glede av nå og resten av livet. Gjennom årene er jeg lært flere hundre barn å spille fiolin.

Å lære seg å spille et instrument handler både om musikalitet, oppfatningsevne, motoriske ferdigheter, konsentrasjon og utholdenhet. Har du en av disse egenskapene – og det har de fleste barn – kan du komme langt, men til syvende og sist er det er glede og innsats som betyr mest. I mitt hode burde alle barn lært seg et instrument. Da får man en skatt for livet. Det er bra for hjernen, motorikk, gir mestringsglede, øker konsentrasjon, virker avslappende og er sosialt. Jeg glemmer aldri da jeg overhørte tre tøffe gutter sitte over fiolinheftet, og diskutere hvilke sang de synes var kulest, og om hvem som gråt mest av de triste sangene, mens klassekameratene satt og kikket over Pokémon-heftene sine.