– Her kommer jeg meg ut – og jeg får vært i aktivitet.

Mathias Asbjørnsen Strand (14) har så vidt vært innom garderoben på Borgheim ungdomsskole, nå står han klar med treningstøy og caps inne i gymsalen.

Variert bevegelse

Det er mandag ettermiddag. Om litt skal han løpe, henge i ribbeveggen, tøye og leke med ball med andre ungdommer i Færder friskliv ung. Treningen er i regi av skolehelsetjenesten i Færder kommune.

(saken fortsetter under bildet)

TØY OG BØY: Mathias Asbjørnsen Strand (14), Alexia Hennig Bakas (14), trener Elin Larsen (24) og Erling Wendt (13) skal i gang med yoga-øvelser.
TØY OG BØY: Mathias Asbjørnsen Strand (14), Alexia Hennig Bakas (14), trener Elin Larsen (24) og Erling Wendt (13) skal i gang med yoga-øvelser.(FOTO: )

– Det beste er det sosiale, vi møter andre og lager fellesskap. Vi har det moro og ler litt, sier Mathias.

Gjengen rundt ham nikker.

Ungdommene samles i en ring til oppvarming, løfter armene ut fra siden, vrir håndleddene før de er i gang med ballek. Ungdommene utfordrer hverandre, spøker med hverandre og oppmuntrer hverandre.

– Bra jobba,  roper Erling Wendt (13). Han er på treningen på Borgheim for første gang.

Endre livsstil

– Noen vil trene på fritiden. De kjenner kanskje at de ikke mestrer gymtimene og trives dårlig på organiserte tilbud. Andre vil få hjelp til å gå ned i vekt, forteller Marit Handeland.

(saken fortsetter under bildet)

MORO: – Jeg har hørt at det er gøy, at det er mest lek, sier Erling Wendt (13) (til venstre). Det er hans første runde med gjengen i gymsalen på Borgheim. Mathias Asbjørnsen Strand (14) har deltatt i tre år.
MORO: – Jeg har hørt at det er gøy, at det er mest lek, sier Erling Wendt (13) (til venstre). Det er hans første runde med gjengen i gymsalen på Borgheim. Mathias Asbjørnsen Strand (14) har deltatt i tre år.(FOTO: )

Hun er helsesøster i Færder kommune – og har ansvaret for skolehelsetjenesten i kommunen. Som avslutning før jul, var hun med ungdommene på bowling.

– Ungdommer er sårbare. Det kan for eksempel være vanskelig å leve med en kropp en ikke liker. Hos oss kan ungdommer få støttesamtaler og motivasjonssamtaler. Noen ønsker å være en del av et fellesskap, de kan bli med i en av treningsgruppene. Noen strever med søvn, og kan få samtaleoppfølging, forteller Handeland.

I løpet av åttende trinn skal kommunens elever få tilbud om å snakke med helsesøster eller fysioterapeut. Tanken er at ungdommer som ønsker eller trenger hjelp til endring i livsstil, skal få hjelp til å finne måter å komme seg i aktivitet på, eller hjelp til å legge om kostholdet.

Noen trenger mye tid, noen ønsker lite. For skolehelsetjenesten er samtalene gull verdt.

– Når vi i skolehelsetjenesten snakker med ungdom om helse og trivsel er det lettere å ta opp temaet når vi kan tilby noe hjelp for det de tenker på. Det «fødes» nye ungdommer hvert år. Noen ønsker å gjøre noe annerledes i hverdagen sin. Noen leter etter hva som er normalt. At de kan få høre at det er andre som har det som dem og som også ønsker å få det bedre med slitne tanker om at en ikke liker det en tenker om seg selv er viktig.

Oppleve mestring

I snitt er 45 ungdommer innom Friskliv ung i året. Noen for kortere perioder, andre for et par år. Det er to fysioterapeuter og en helsesøster som til sammen har en halv stilling, som organiserer arbeidet.

(saken fortsetter under bildet)

– Disse ungdommene, som tør å ta jobben med å få helsemessig endring, tar ansvar for livet sitt, sier helsesøster Marit Handeland. Hun og fysioterapeut Karianne Fossli i Færder kommune er i kontakt medungdommer i kommunen hver uke.
– Disse ungdommene, som tør å ta jobben med å få helsemessig endring, tar ansvar for livet sitt, sier helsesøster Marit Handeland. Hun og fysioterapeut Karianne Fossli i Færder kommune er i kontakt medungdommer i kommunen hver uke.(FOTO: )
 

– Å ikke være fornøyd med seg selv er veldig skambelagt, ungdommene spør ikke selv om hjelp med dette, sier Handeland.

– Det er ikke er så lett å måle livskvalitet. Men her er det mange som opplever at de får mer kunnskap som er nyttig for dem i hverdagen – og opplever glede av å være en del av et fellesskap.

Blant dem som har deltatt på Friskliv Ung har noen lært seg å svømme. Noen kan se at vektkurven snur.

– Det er en krevende jobb å gjøre endringer i livet, men når endringer skjer med små skritt, er det enklere å få til at den blir varig. Målet vårt er å endre, uten at livet blir vanskeligere. Vi er opptatt av at ungdom opplever mestring og er glad i seg selv. At de får glede av å være sammen med andre som kjenner det litt likt som de selv har det, tror vi gir effekt.

(saken fortsetter under bildet)

TØYE: – Det er veldig hyggelig miljø her, sier Adam Selim (14) (til venstre). Han har drevet med håndball og fotball tidligere og har deltatt på Friskliv Ung i et par år. Erling Wendt (13) hadde sin første økt denne uka.
TØYE: – Det er veldig hyggelig miljø her, sier Adam Selim (14) (til venstre). Han har drevet med håndball og fotball tidligere og har deltatt på Friskliv Ung i et par år. Erling Wendt (13) hadde sin første økt denne uka.(FOTO: )

Et av kursene ungdommene kan delta på, er kurset der de lærer å se sammenhengen mellom følelser og tanker.

– Det er lett å komme i vanskelige sirkler som ung, og kurset hjelper å finne veier ut. Kurset er krevende for deltakerne, de må øve mellom kursøktene for å få resultat. Vi ser likevel at dette blir godt mottatt. Det som går igjen som tilbakemelding er at det oppleves som godt at andre har det som en selv og at det er noe å gjøre med tankekjøret, sier Handeland.

– Alltid god stemning

Tilbake i gymsalen har ungdommene hentet hver sin blå matte, nå skal stive muskler strekkes.

– Tøy litt på nakken, sier Elin Larsen (24) og bøyer halsen og hodet ned mot skulderen.

Hun har vært trener for gjengen i et og et halvt år.

– Det er en flott gjeng ungdommer. De tar godt imot hverandre – det er alltid god stemning her, sier hun.

Langs ribbeveggen står vannflaskene oppstilt, fra høyttaleren strømmer musikken.

– Jeg vet at noen av dere ikke synes bevegelighetsøvelsene er så gøy, men jeg har valgt noen øvelser som skal være ganske greie, sier Elin og forklarer hva som skal skje i løpet av kveldens trening.

– Tøy hoftene – løft sakte.

Ved siden av henne står Alexia Hennig Bakas (14). Hun er eneste jenta i gjengen:

– Alle som er her er snille og gode – det er en koselig gjeng. Det er deilig å trene her, vi blir ikke presset for mye, sier Alexia.

Friskliv Ung Færder

Friskliv Ung er et tilbud i skolehelsetjenesten i Færder kommune for ungdom fra 12 år.

■ Tilbyr ungdom å snakke med en helsesøster eller fysioterapeut om hva de vil endre i livet sitt.

■Tilbyr trening hver mandag i gruppe med andre i gymsal. Ungdommene selv bestemmer de ulike aktiviteter de gjør. Aktivitetskontakt er en ung voksen som har ansvar for tre ungdommer på trening. Aktivitetskontakten fungerer som personlig trener og oppmuntrer.

■ Svømmegruppe med fysioterapeut hver tirsdag.

■ Fysioterapeut tilbyr trening med apparater for ungdommene og lager eget treningsprogram til den enkelte.

■ Kurs for dem som vil lære mer om bra mat. Kurset tar utgangspunkt i Helsedirektoratets anbefalinger og går over tre ettermiddager. Vi ønsker at ungdommen tar med seg en forelder på kurset. Foresatte kan også komme «alene».

■ Friskliv ung samarbeider også med Fritid Færder om å spre kunnskap om bra mat til barn og ungdom.

■ Kognitiv mestringskurs er et kurs der ungdommene lærer å se sammenheng mellom følelser og tanker.

■ De som ønsker kan melde seg på via skolehelsetjenesten, helsesøster eller fysioterapeut.