Nå – seks måneder senere – er hun operert for blindtarmsbetennelse og kreft. Men det fikk hun ikke vite før etter operasjonen.

– Svulsten var på størrelse med en fotball og veide fire kilo da den ble fjernet, sier Vilde Halvorsen.

Hun drar opp T-skjorten og knepper opp buksen. Et langt, vertikalt arr på magen kommer til syne.

– Jeg opererte i påskeuken, og fikk innkalling til Radiumhospitalet noen dager før operasjonen, sier Vilde.

Men bak operasjonen ligger mange måneder med smerteanfall og opplevelsen av å ikke bli tatt på alvor av legevakten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ARR ETTER OPERASJON: – Svulsten var på størrelse med en fotball og veide fire kilo da de fjernet den, sier Vilde Halvorsen (21).
ARR ETTER OPERASJON: – Svulsten var på størrelse med en fotball og veide fire kilo da de fjernet den, sier Vilde Halvorsen (21).

Forsøkte å finne kilden til smertene på egen hånd

Magesmertene var aldri konstante, men kom i sterke anfall uten at de ble trigget.

– Jeg kunne ligge helt stille i senga da de kom. Det var så vondt at jeg ble svett. Utenom anfallene virket alt normalt, bortsett fra at jeg la på meg. Det ga ikke mening, sier Vilde.

Hele tiden vokste magen hennes seg større, og hun gikk opp i vekt. Hun og familien prøvde å finne ut av hva det var på egen hånd, men det virket ikke som at det var dietten hennes det var noe galt med.

Vilde begynte på avføringspiller, da hun trodde den harde magen skyldtes en forstoppelse. Men ingenting hjalp.

Magen vokste så mye at hun til slutt tok en graviditetstest, som viste seg å være negativ.

Følte seg tråkket på

15. februar hastet Vilde til legevakten i Tønsberg med sterke magesmerter etter jobb.

Hun sier selv at hun ikke er en person som klager ofte.

– Jeg har alltid tenkt at ting kan fikses med et glass vann og en gåtur, sier Vilde.

Men det kunne ikke dette.

Smertene i magen lå nært blindtarmen, og magen var hard og stor.

– Da jeg kom til legevakten, var det fullt på venterommet. Resepsjonisten ga meg klar beskjed om at det var mange andre der den natten, som det så ut til trengte mer hjelp enn meg. Jeg ble kalt hypokonder, som ikke klarte å vente til dagen etter med å kontakte fastlegen min, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAMTALE: Mellom Vilde og moren på Messenger, etter at hun hadde vært på legevakten 15. februar.
SAMTALE: Mellom Vilde og moren på Messenger, etter at hun hadde vært på legevakten 15. februar.(FOTO: )

Vilde følte seg tråkket på, og var i ferd med å gå da det ble hennes tur.

– Legen kjente på magen min, og jeg tok en urinprøve, fordi han mistenkte at jeg hadde blindtarmsbetennelse. Jeg tok også en graviditetstest, som var negativ. Legen mente jeg bare hadde en liten infeksjon i urinen, og sa det ville gå over av seg selv. Jeg fikk med meg smertestillende, sier Vilde.

Les legevakten i Tønsbergs tilsvar nederst i saken.

– Smertene ble bagatellisert

Vilde sier hun sjeldent gråter, men da hun ringte moren sin etter timen på legevakten, klarte hun ikke å holde tårene tilbake.

– Jeg hadde så vondt, og det var en så håpløs situasjon. Jeg følte at smertene mine ble bagatellisert, og det var jo ikke første gangen jeg hadde vært på legevakten med de samme smertene, sier hun.

Carina Trydal Osvold, moren til Vilde, ble fortvilet da datteren ringte og fortalte om opplevelsen på legevakten. Da hadde Vilde enda ikke dratt derfra.

– Det var jo helt tydelig at det feilet henne noe. At det var mer alvorlig enn en liten urininfeksjon, og jeg forstår ikke hvorfor de ikke tok henne på alvor, sier hun.

Hun oppfordret Vilde til ikke å gi seg, og å kreve å få en henvisning til ultralyd.

– Så jeg ba om å få en henvisning, og fikk det heldigvis. Jeg ble satt i kø, og beskjed om at det kunne ta flere uker før jeg fikk time, sier Vilde.

– Sjeldent at unge kvinner får slike svulster

Først i mars, omtrent en måned etter, fikk Vilde ultralydtime på Unilabs.

I magen, fra den ene eggstokken til de nederste ribbeina, lå en mellom 21 og 26 centimeter lang svulst.

RETT FØR OPERASJONEN: – Det så ut som om jeg var høygravid, sier Vilde.
RETT FØR OPERASJONEN: – Det så ut som om jeg var høygravid, sier Vilde.(FOTO: )

En lege i Tønsberg, som ønsker å være anonym, bekrefter at svulsten hennes var så stor da den ble fjernet.

– Denne typen svulst er vanligst at kvinner mellom 50 og 60 år får. Ofte merker ikke kvinnene noen symptomer før svulsten har vokst seg stor. Det er uvanlig at så unge kvinner som Vilde får en slik svulst, sier legen.

– Da de så bildene, skjedde ting fort

– Da legene ved Unilabs så bildene av magen min, skjedde ting fort, sier hun.

Hun ble satt på en radiumhospitalets prioritetsliste, og etter timen hos Unilabs i mars var hun kort tid etter hos en gynekolog.

RØNTGEN: Svulsten hadde rukket å bli stor da Vilde tok ultralyd for første gang. Svulsten er den avlange mørkegrå sirkelen, som ligger mellom livmoren og ribbeinene.
RØNTGEN: Svulsten hadde rukket å bli stor da Vilde tok ultralyd for første gang. Svulsten er den avlange mørkegrå sirkelen, som ligger mellom livmoren og ribbeinene.(FOTO: )

Gynekologen konstaterte at svulsten kun var i nærheten av den ene eggstokken hennes. Den andre var uberørt.

Vilde var på jevne sjekker og tok blodprøver på Sykehuset i Vestfold. Der fikk hun også tildelt en «koordinator», som fulgte opp Radiumhospitalet og holdt Vilde og familien oppdatert.

– Hun fungerte egentlig som en slags «vaktbikkje», som sørget for at Vilde ikke ble satt langt bak i køen. Jeg må skryte av SiV for den ordningen. Det var veldig betryggende, sier Carina.

Ble sykemeldt og fikk innkalling til operasjon

Det var noe inni cysten Vilde hadde i magen, som Unilabs ikke klarte å finne ut av hva var ut fra bildene.

– De fryktet at det var kreft, men det kunne de ikke si for sikkert, sier Vilde.

Men det var ingen tvil om at den måtte ut av magen hennes.

Vilde hadde akkurat fått en fulltidsstilling hos en bedrift i Tønsberg, men fikk en sykemelding ut mars.

I begynnelsen av påskeuken, fikk Vilde den etterlengtede telefonen.

– Jeg fikk beskjed om å komme til Radiumhospitalet samme kveld, og at operasjonen skulle gjennomføres dagen etter, sier Vilde.

Våknet opp uten svulst, blindtarm og med én eggstokk mindre

Før hun la seg på operasjonsbordet sier Vilde at hun fikk vite at det kunne være at hun våknet opp uten eggstokker og blindtarm.

– De kunne ikke være helt sikre på hva som måtte fjernes i tillegg til svulsten før de fikk åpnet opp og sett. Det var ganske spesielt å ikke vite hva du kom til å våkne opp med og uten, sier Vilde.

Da hun våknet, var svulsten, blindtarmen og en av eggstokkene fjernet, i tillegg til noe magefett. Det var også tatt en fryseprøve av cysten, som skulle testes for kreft.

På en oppfølgingstime noen uker etter operasjonen, fikk hun vite at cysten inneholdt en sjelden type kreft, og at hun i tillegg hadde hatt blindtarmsbetennelse.

– Det var et sjokk å høre. Bare det å tenke på hva som kunne ha skjedd dersom jeg hadde gått lenger med svulsten, eller om blindtarmen hadde sprukket, er skremmende, sier Vilde.

En sjelden krefttype

Gunn Fallås Dahl er gynekologen Vilde gikk til etter at hun hadde vært hos Unilabs. Dahl bekrefter historien hennes, og prøvene som ble tatt av cysten viste seg å være en sjelden form for kreft kalt Sertoli-Leydig tumor (SLCT).

– 10 prosent av all eggstokkreft er arvelig, de resterende 90 prosentene er ikke det. Arvelig eggstokkreft innebærer at pasienten er bærer av BRCA1 eller 2 genmutasjonen. I tilfelle SLCT så er ikke dette en arvelig kreft, men vi vet ikke årsaken til at den oppstår, skriver Dahl i en e-post til Tønsbergs Blad.

Oppfordrer folk til å ta symptomer på alvor

STIFTET: Slik så magen til Vilde ut etter operasjonen.
STIFTET: Slik så magen til Vilde ut etter operasjonen.(FOTO: )

I dag har Vilde det bedre, og magesmertene er borte.

– Det klør litt i arret bare, men utenom det er jeg i den samme fulltidsstillingen som jeg ble sykemeldt fra tidligere i år, sier Vilde.

Familien har vært viktige støttespillere i perioden både før og etter operasjonen, i tillegg til valpen «Glennis» (også kalt Glenn-Dennis).

– Søsteren min fløy hjem for å være sammen med meg på sykehuset. Glennis var et impulskjøp jeg gjorde fra sykehussenga etter operasjonen. Jeg trengte noe positivt å se fram til, sier Vilde.

Hun håper at historien hennes kan bidra til at andre tar symptomer seriøst.

– Jeg tok det ikke seriøst nok, og jeg er heldig som er her i dag. Men jeg vil også be legevakten i Tønsberg om å ta folk på alvor når de kommer inn til en time. Det var en ordentlig ubehagelig opplevelse å ikke bli tatt seriøst, sier Vilde.

– Vi vil i framtiden imøtekomme alle på en enda bedre måte

«Vi tar alle tilbakemeldinger på høyeste alvor da vi er i en kontinuerlig forbedringsprosess. Legevakten uttaler seg ikke om enkeltsaker i mediene, men kan på generelt grunnlag si at det er meget erfarne leger og sykepleiere som jobber her.

Hvis pasienten mener at hun ikke har fått hjelp ihht til Helse- og omsorgslovgivningen og anser seg som feilbehandlet, kan hun sende en skriftlig klage til legevakten eller Fylkesmannen, og saken vil bli vurdert på en saklig og faglig måte.

Vi tar uansett til etterretning pasientens tilbakemelding og vil i framtiden imøtekomme alle på en enda bedre måte og gi de rikelig med informasjon. Alle som jobber på legevakten har et ansvar for å behandle pasientene med respekt, omsorg og empati.

Vårt ønske og målsetting er at befolkningen skal oppleve å bli ivaretatt og føle seg trygge på at de blir tatt på alvor og får den helsehjelpen de trenger.", skriver Bhupinder Jassal, avdelingsoverlege for Tønsbergregionen legevakt og øyeblikkelig hjelp døgnplasser, i en e-post til Tønsbergs Blad.