Ifølge Abraham Maslow har vi mennesker noen grunnleggende behov vi trenger å dekke for å fungere optimalt som mennesker. På 40- tallet lanserte Maslow utkastene til «Maslows behovspyramide».

Mennesker ønsker kjærlighet

De viktigste behovene vi må ha dekket er fysiologiske behov, trygghet, sosiale behov, behov for selvaktelse, behov for vekst og selvrealisering. På toppen av pyramiden finner vi behovet for å finne en mening med livet.

Det tredje trinnet, sosiale behov, er et av de mest grunnleggende behovene vi trenger å få dekket. Her inngår følelsen av tilhørighet, familie og kjærlighet.

Det er ingen hemmelighet at vi mennesker ønsker kjærlighet i en eller annen form: å bli akseptert, sett og elsket for den vi er. Og dette med kjærlighet kan være vanskelig.

Tinder, ghosting og phubbing

I dag er det mange nye arenaer å finne kjærligheten på. Enten på nett, apper, venner, byen eller gjennom en hobby. Det er uendelig mange muligheter- noe som kan være positivt og negativt.

Vi kan ofte lese om hvordan Tinder, Happn, Grindr og andre apper bare brukes til å finne et ligg, eller fungerer som et barometer på hvor attraktive vi er.

Vi får stadig høre om at for eksempel phubbing ødelegger forhold. Og hvor mange kjenner ikke noen som har blitt ghostet? Eller kanskje vi har tydd til en kriseløsning etter å ha møtt noen vi ikke er så giret på, da tar vi «en rolig fade».

What is love?

Skilsmissestatistikken for 2018 her til lands viser at over 20 000 mennesker giftet seg i fjor, samtidig tok 9 500 ut skilsmisse og over 10 600 søkte om separasjon.

– «What is love» var et av de spørsmålene med høyest ranking hos Google når det kom til hva vi søker på for noen år siden, sier Bianca Simonsen.

Utfordrende å finne et konkret svar

Hun er kurs- og foredragsholder, forfatter, blogger og podkaster- for å nevne noe. Hun og ektemannen Espen Simonsen har gjennom firmaet sitt «Gjør en forskjell AS» hjulpet tusenvis av par.

– Det er interessant dette her. Hvis de fleste mennesker i verden stiller seg dette spørsmålet: «what is love?", må det jo være fordi det er utfordrende for mennesker å finne et konkret svar på det.

– Vi må normalisere at kjærligheten svinger

Bianca snakker med entusiasme om kjærligheten. Hun forteller om hvordan Wikipedia skriver at kjærligheten er en følelse som er irrasjonell i sin natur. Hun påpeker at det er en definisjon som gjør at mange faller av.

– Hvis kjærlighet bare er en følelse så er det ikke rart at folk går fra hverandre. Det kommer jo stunder man kanskje ikke føler så mye for partneren sin fordi man har gått gjennom noen tøffe perioder. Da er det utfordrende hvis man skal basere kjærlighet kun på følelser. Jeg tenker at kjærlighet også er evnen til forpliktelse og handling. Det er handlingene vi gjør som skaper de gode relasjonene. I mine tanker er ikke kjærlighet bare følelser, men også handlinger.

Har du ikke sterke følelser for partneren din hele tiden betyr det ikke at du ikke elsker vedkommende, påpeker Bianca.

– Vi må normalisere at kjærlighet svinger. Det er akkurat som været.

– Du må utforske kjæresten din

Bianca forteller om hvordan det «å elske» er et verb.

– Det er noe du gjør.

Hun snakker så om hvordan vi mennesker må utforske partneren vår, og viktigheten av at vi må lære oss å forstå hverandre bedre. En måte er for eksempel å finne ut hva som er vår partners kjærlighetsspråk.

Er det viktig for din partner å få anerkjennelse, tid med deg, gaver, tjenester eller fysisk nærhet? Hvis du vet svaret på det er det enklere å gjøre kjærlighet.

– Du må utforske kjæresten din, sier Bianca med et stort smil.

LIDENSKAP: Bianca oppfordrer oss til å ikke miste galskapen og lidenskapen i kjærligheten.
LIDENSKAP: Bianca oppfordrer oss til å ikke miste galskapen og lidenskapen i kjærligheten.(FOTO: )

Skal feile noen ganger

I 2019 har vi mange muligheter til å møte folk. Det seg være tilfeldig på et utested, på fjellet eller gjennom internett og apper.

– Hvor finner man kjærlighet i 2019?

– Jeg tror du finner kjærlighet der du befinner deg. Er du på trening, så treffer du kanskje noen der. Er du på Tinder, så treffer du kanskje på kjærligheten der. Du finner kjærligheten der du leter. Noe av det beste med kjærligheten er at den også kan komme kommer når du minst venter det, det er ikke noe du kan kontrollere.

Mange kan nok kjenne på at de ikke helt vet hva de leter etter når det kommer til kjærligheten, og det er da vi kan møte på mye forskjellig. Bianca forteller at vi ikke må glemme kraften det er i å kunne «velge».

– Jeg tror at mange blir blendet av å ha blitt valgt av noen, eller går og venter på at noen skal velge dem, i stedet får å være bevisst på at du kan velge.

En balansegang på Tinder

Er du på Tinder er det kanskje fort gjort å måle seg med det du ser og leser.

– Datingsteder er litt som en markedsplass med salgsannonser. Jo mer «glossy» og perfekt, jo flere klikk og aktivitet. Jeg tror det er lett å legge ut den beste utgaven av seg selv på alle måter. Men vi er jo ikke bare det beste bildet, alltid like aktiv og smart..?

Bianca møtte sin ektemann Espen på Sukker.no for 10 år siden. Hun forteller at hun den gang da «smurte på».

– Heldigvis likte han, og holder ut den mindre sjarmerende utgaven av meg også. Men mange blir jo lurt til å tro at han eller hun skal være fantastisk hele tiden. Det er egentlig rart, for hvem er slik? Jeg tror at den beste måten å skille seg ut blant mange andre på er ved å være ekte og stole på at du er god nok akkurat som du er. Det er sjarmerende med folk som står stødig i seg selv. Som vet at de har fine ting å bidra med inn i andres liv.

Håper du unner deg det beste for deg

Noe Bianca trekker fram som en viktig faktor i jakten på kjærligheten, gjennom en digital plattform, er at vi må være bevisste på hva man vil og ikke vil. Dessuten må man være villig til å lære og ta en sjanse.

Samtidig som appene gir deg en større tilgang til å finne en partner, understreker hun viktigheten av å huske på at det er mennesker man har med å gjøre og ikke ting.

– Jeg tror jo de fleste har fått med seg gode verdier hjemmefra og behandler folk med respekt. Noen ødelegger jo for andre der også, men de aller fleste unge i dag oppfører seg veldig bra, sier hun med et stort smil.

I valget av partner håper hun at vi mennesker tør å unne oss selv det beste.

– Jeg vil påstå at hvis du er sikker på valget du har tatt og så står du støtt i det. Mange lever og holder ut i dårlige eller «greie nok» parforhold. Noen er usikre på valget over tid og da kommer du kanskje til å være usikker på det valget hele livet. Kanskje du er redd for å skikkelig forplikte deg? Sørg for at valget ditt blir riktig for deg, gå «all in» og gi alt, sier hun før hun kjapt tilføyer at hun har stor tillit til at den kommende generasjonen kommer til å klare kjærligheten bedre enn andre generasjoner. Hun mener det er fordi de er mer villig til å lære om kommunikasjon og hva som gjør relasjoner gode.

– Vi må ikke miste galskapen og lidenskapen i kjærligheten.

– Etter en fest vet vi at mandagen kommer

I jakten på kjærligheten vil de fleste av oss muligens gå gjennom en forelskelse. Det er på mange måter noe av det deiligste, men også slitsomme man kan oppleve.

Bianca oppfordrer oss til å være i forelskelsen når den er der. Hun sammenligner det å være forelsket med en fest, og vi vet alle at det ikke er lurt å ta de største avgjørelsene på fest.

– Etter en fest så vet vi at mandagen kommer. Jeg skulle ønske unge var litt mindre fornuftige i forelskelsen og at de bare var i den rusen som det er. For når den rusen er over og mandagen kommer ser du hvem som står foran deg. Da kan man begynne å ta de store avgjørelsene som å flytte sammen og få barn.

Det beste tipset Bianca har til unge, og voksne, som er forelsket er enkelt.

– Våg å leve i forelskelsen. Deretter kan man se hverandre i øynene når mandagen kommer og sjekke av om man skal gå videre derfra.

Nesten 10 000 skilsmisser i året

Har du kommet deg fra date, til forelskelse og så funnet ut at man velger hverandre, da gjenstår noe av det som mange i dagens samfunn sliter med. Nemlig det å få kjærligheten til å vare.

Ut ifra statistikken til Statistisk sentralbyrå har det i snitt vært over 9 700 skilsmisser i året siden 2010.

– Når det gjelder å få kjærligheten til å vare handler det om vilje til å stå i det som er utfordrende, og man må være forberedt på at det kan bli tøft.

En annen viktig nøkkel for å ha et fungerende parforhold som varer er kommunikasjon

– Man må kunne snakke godt sammen og føle seg trygg. Det ultimate spørsmålet i et forhold er «er du der for meg?», sier Bianca.

– Fortell meg mer

I et parforhold er det også viktig å bevare undringen til hverandre. At man tar seg tid til å spørre: «hva tenker du?» og «hva føler du?», er noe Bianca framhever som viktig. Hun sier at mange går i en felle ved at de mister undringen til sin partner fordi de tror at de kjenner partneren sin så godt, slik at man ikke trenger å undre seg.

– «Fortell meg mer» er noen av de mest magiske ordene du kan si i et forhold, sier Bianca med et smil.

Ord og uttrykk brukt i forbindelse med dating

Ghosting: Når en du dater plutselig ikke svarer på meldinger, telefoner eller slutter å møte opp til avtaler. Dette gjør man i håp om at relasjonen man har startet på skal opphøre uten å måtte si noe.

Hubbing: Det er single jenter som prøver seg og flørter med gifte menn.

Phubbing: Når du velger telefonen fremfor partneren din. La oss si dere er i en samtale også begynner partneren din å rulle på telefonen.

Submarining: Når du slutter å treffe noen eller kutter all kommunikasjon før du etter en stund plutselig dukker opp igjen i vedkommendes liv og later som om ingenting har skjedd.

Bad Pancake: Blir sagt om den første personen du ligger med etter et endt seriøst forhold. Uttrykket er basert på at den første pannekaken man steker blir brent, rå, delt- rett og slett en «dårlig pannekake».

Benching: Når du dater noen som du synes har potensial og er hyggelig, men du er ikke begeistret for vedkommende. Da putter du vedkommende i en «kanskje»-kategori og «setter dem på en benk» mens du sjekker ut andre muligheter.

Breadcrumbing: Når vedkommende du liker ikke har noen intensjon om å ta relasjonen deres videre, men de liker oppmerksomheten. Så de holder deg «varm» ved å sende sms, dm's og likende, selv om de vet at dere aldri kommer til å bli et par.

Catfishing: Når noen skaper en flask identitet på internett for å lure folk inn i romantiske eller følelsesmessige forhold.

Cushioning: Du har flere personer i bakhånd dersom det ikke går veien med personen du er forelsket i. Disse personene i «bakhånd» gir du oppmerksomhet og flørter med slik at de ikke forsvinner for deg.

Deep-like: Når du snoker på Facebook/ Instagram/ Twitter eller andre sosiale medier og blar deg langt tilbake i arkivet bare for å gi noen innlegg en «like». Slik at de ikke glemmer deg.

Haunting: Når personen du liker har ghostet deg, men fortsetter å like innleggene dine på sosiale medier.

Netflix and chill: Når du inviterer eller blir invitert til «Netflix and chill», så er det en invitasjon til sex.

Kilde: Urban Dictionary