Når du bor hjemme og får ukelønn er personlig økonomi relativt ukomplisert. Det endrer seg fort når du skal ut i arbeidslivet, kjøpe bolig, tenke på pensjon og gjeld.

Her får du noen gode tips som kanskje kan gjøre det litt mindre komplisert for deg.

Lett å bli forvirret

Du er nok ikke alene hvis du føler deg forvirret når det snakkes om aksjefond, nominell rente, effektiv rente, annuitetslån, serielån, IPS, forbrukslån eller refinansiering. Det er mye du bør tenke over og ta stilling til.

Kamilla Elise Holt Utheim og Hanne Solli fra DNB i Tønsberg har samlet noen tips til deg som gjerne vil få litt bedre kontroll på økonomien.

TIPS: Hanne Solli Kamilla Elise Holt Utheimfra DNB kommer med økonomiske tips som du kan ta med deg i hverdagen.
TIPS: Hanne Solli Kamilla Elise Holt Utheimfra DNB kommer med økonomiske tips som du kan ta med deg i hverdagen.(FOTO: )

Dette bør 15-åringer tenke på

1.) Spar til en buffer

2.) Spar til depositum til leilighet eller møbler

3.) Spar til sertifikat, moped og/ eller bil

4.) Spar til drømmer og videre planer. Her kan du spare noen av konfirmasjonspengene dine

5.) Spar på BSU

– Når det gjelder sparetips til 15- åringer er det lurt å ha en liten økonomisk plan for hva man tenker fremover. Vet du for eksempel at du har lyst til å studere i utlandet kan det være lurt å spare til det, sier Hanne.

– Det er viktig å tenke på at ungdommer har forskjellige tanker om framtiden. Det er forskjell på sparemålene og økonomien til en som skal være lærling for så å gå tidlig ut i jobb, og for en som skal studere i ti år, sier Kamilla.

De to er enige om at det er lurt å ha en bufferkonto, uansett hva slags planer du har for framtiden. Dette er en konto du sparer på og som ikke er brukskonto. Denne kontoen kan for eksempel brukes til uforutsette utgifter.

En annen sparemulighet de to trekker fram er BSU.

– BSU er fantastisk. Du har en begrenset mulighet til å spare i BSU. Det er et tilbud du har til og med det året du fyller 33 år. Dersom du har mulighet til å begynne tidlig bør du gjøre det, sier Hanne.

– Alle har forskjellige motivasjoner for sparing. Noen trenger et konkret mål eller en drøm å spare mot. Andre lar seg motivere av å se pengene vokse, sier Kamilla.

Mange skaffer seg gjeld i 20- årene

1.) Spar til en buffer

2.) Spar til egenkapital til bolig. Gjerne i BSU

3.) Betal ned eventuell gjeld. Ha en nedbetalingsplan.

4.) Spar til studier, videre planer og drømmer

5.) Spar til bil, reiser eller andre mål du måtte ha

I løpet av 20-årene er det mange som skaffer seg gjeld, og det er i disse årene det er viktig å prioritere hva du bruker pengene dine på.

Kamilla og Hanne forklarer at det lureste du kan gjøre er å nedbetale det lånet med høyest rente først. Men synes du det er mer motiverende å nedbetale de små lånene først, bør du gjøre det.

– Dersom man skal betale litt på alle lån vil det ta veldig lang tid å nedbetale lånet. Prøv så langt det lar seg gjøre å ikke ta opp kreditt eller forbrukslån i den perioden du er student. Et slikt lån kan komme i veien for deg dersom det blir stående for lenge, sier Hanne.

Kamilla og Hanne har også noen råd til deg som tenker på å skaffe deg et kredittkort.

– Har du et kredittkort bør det kun brukes når du skal handle på nett eller på reise i utlandet. Du bør også ha muligheten til å kunne betale tilbake innen 45 dager. Bruk det bare når du har nok penger på konto til å kunne betale tilbake på kredittkortet, sier Kamilla.

Et annet tips de to kommer med er at du aldri må nedbetale gjeld med gjeld.

– Spill med åpne kort og vær på lag med banken din. Prøv å styre unna forbrukslån og kreditt, sier Kamilla.

Dersom du føler deg rådvill når det kommer til hvilket lån du bør nedbetale og om det er anbefalt for deg å ta opp lån- ta kontakt med banken din.

– Vi i banken vil gjøre det vi kan for at folk skal ha det best mulig. Vi ønsker at folk skal ha en økonomisk situasjon som er mest mulig levelig dersom det skulle skje en renteøkning eller andre ting, påpeker Hanne.

30-årene = pensjonssparing?

1.) Spar til buffer

2.) Spar til drømmer. Det kan være drømmen om en hytte, bytte av bolig og lignende

3.) Nedbetal gjeld- det med høyeste rente først

4.) Spar til «luksusvarer» du ønsker deg

5.) Spar til pensjon

Når du kommer deg ut i arbeidslivet er det mange arbeidsplasser som har gode pensjonsordninger for sine ansatte. Samtidig oppfordres vi til å spare til pensjon på egen hånd.

– Det er sånn at livssituasjonen kan endre seg. Dersom du sparer i et fond har du litt flere økonomiske muligheter. Da kan du for eksempel ta ut litt penger ved en endret livssituasjon. Det er ikke noe du har mulighet til dersom du sparer i en låst pensjonssparing, sier Kamilla.

Før du starter med en langsiktig pensjonssparing er det noen økonomiske valg Hanne og Kamilla anbefaler.

– Du bør komme til et fornuftig gjeldsnivå før du sparer til pensjon. Du burde prioritere boliglån og en buffer, men det er et individuelt valg alle må ta, sier Hanne.

Trenger du hjelp?

Forhåpentligvis har du nå blitt litt inspirert til å ta noen gode, økonomiske valg.

Hanne og Kamilla understreker at dersom du trenger økonomiske råd eller hjelp bør du ta kontakt med banken din. Da kan dere sammen finne gode løsninger.