Hør Lars' pappahistorie i tb-podden Pappaspesial lengre ned i artikkelen

– Han ble født inn i fotballen, og skulle ha like stor rett som alle andre til å spille fotball, sier Lars Andersskog om sønnen Marius – som nå er 32 år gammel.

Pappa Lars (57) er en ekte fotballpappa. Likevel visste han ikke at det skulle bli over 18 år på sidelinjen da han overtok leder- og treneransvaret for Eiks Unified-lag hvor sønnen spiller. Hver kamp og trening er en sann glede.

Kommando fra sidelinjen!

– Marius, du må løpe!, roper Lars.

– Men, jeg løp i sta, roper Marius tilbake.

– Jo, men du må løpe hele tiden, kommanderer Lars tilbake!

Det er ingen nåde når gutta spiller kamp. Her er det alvor og mye glede. Slik fotball skal være.

– Ja, nå ser du hva jeg driver med på kveldene, smiler Lars, da vi besøker ham på en av hans utallige kamper for Unified-laget.

Hør Lars' pappahistorie i tb-podden pappaspesial her

 

Fikk en sønn med downs

La oss spole tiden 32 år tilbake. Lars var 25 år. Han skulle bli pappa for første gang. Men da Marius ble født får Lars og samboeren Hilde raskt vite at noe var annerledes med lille Marius.

– Da vi fikk beskjed på sykehuset om at han hadde downs, visste vi jo ikke hva det var for noe engang. Vi måtte tenke litt over det. Så var det hjem og gråte litt, og tenke gjennom hva livet egentlig er for noe. Så bestemte vi oss for at Marius skal få det like bra som andre barn som vokser opp i Norge. Ferdig med det!

Og det beste pappa Lars visste var å spille fotball. Naturlig nok ble Marius med på trening. Da Marius ble født bodde familien i Bærum. Lars spilte for Stabæk.

– Marius satt på sidelinjen i barnevogn og så oss spille i all slags vær, minnes Lars om tiden da han spilte for Stabæk.

LOKAL-OPPGJØR: To Eik-lag kjemper om seier.
LOKAL-OPPGJØR: To Eik-lag kjemper om seier.(FOTO: )

Tålmodig

Etter hvert flyttet familien til Nøtterøy. Marius begynte på vanlig skole, og startet også på det lokale fotballaget. Men da Marius ble 14–15 år ble det riktig å få ham inn på Unified-laget. Det tok ikke lang tid før Lars overtok leder- og treneransvaret for Eik. Og hans personlige egenskaper har trolig kommet godt med som pappa og ikke minst trener.

– Jeg er en veldig tålmodig person. Og leken, sier han.

Lars og hans samboer gjennom 35 år, Hilde Hansen, har også barna Tobias (25) og Amanda (22) sammen. Begge havnet også i fotballmiljøet, og er i tillegg med i Unified-opplegget.

– De er trenere på det såkalte stjernelaget, kan Lars fortelle.

SMIL: Lars koser seg som trener for sønnens lag.
SMIL: Lars koser seg som trener for sønnens lag.

Har vært der for alle

Selv om Marius har andre behov enn sine søsken, mener Lars at han har vært like mye til stede for Tobias og Amanda.

– Jeg håper jeg har vært god nok pappa for dem også. Jeg har også vært trener for Tobias. Jeg har aldri trent datteren min, men har vel sett alle hennes kamper. Jeg føler ikke at jeg har satt av mer tid til Marius enn til de andre.

Fortsetter en stund til

Men at det har gått mye tid som trener for Unified-laget er udiskutabelt. Men det har betalt seg.

– Det har vært veldig morsomt. Det kan være en kommentar, eller noe annet. Etter en trening eller kamp så sitter du og humrer og ler. Angrer litt på at jeg ikke har notert alle de herlige kommentarene som har kommet. Rett fra hjertet alt sammen.

– Når gir du «stafettpinnen» videre?

– Jeg vurderer å gi meg som trener om et år eller to. Jeg har noen arvtakere på blokka. Men fortsetter gjerne i kulissene helt til Marius ikke vil spille mer.

HØR VÅRE ANDRE PAPPAPODKASTER HER:

Hør historien til Marius i tb-podden pappaspesial: