FARSDAG: Hun har selv skrevet om farens brå og uventede død, og ingen setter ord på det vanskelige som forfatter og barneadvokat Trude Trønnes:

«Hva de så da døren til huset vårt åpnet seg? De så en tolv år gammel pike. Med lyst hår og spinkle armer og sprengt hjerte. Faren hennes døde i går. I en ulykke. Han hadde ringt dem en time før og sagt at han var på vei hjem. Han kom aldri hjem. I huset bak henne lå en familie i ruiner. Moren var i sjokk, brødrene var i dyp sorg

– Faren min døde i en ulykke da jeg var 12 år. Han ble bare 40 år, og nå er jeg faktisk eldre enn det han rakk å bli. Han het Helge Uthus. Pappa var en eventyrer, han dro til sjøs som femtenåring og fant lykken der. Etter hvert tok han skipperskolen og ble uteksaminert som den beste eleven i sitt kull. Han var samfunnsengasjert og var aktiv som lokalpolitiker.

Trude har mange og gode minner om faren Helge.

– Da jeg var liten hendte det i helgene at jeg våknet tidlig, og da fant jeg pappa i stuen blant bøkene. Han satt og leste. Men da jeg kom, la han boken ned og brukte tiden på meg. Det var i disse stundene han lærte meg å spille sjakk, blant annet. Tid er vel det fineste man kan gi et barn.

TID: Trude Trønnes husker morgenene hun fikk tid sammen med faren Helge godt.
TID: Trude Trønnes husker morgenene hun fikk tid sammen med faren Helge godt.(FOTO: )

– Hvilken rolle har han spilt i livet ditt?

Siden jeg hadde to ganske intense storebrødre som tok mammas oppmerksomhet ble pappa litt min. Vi var nok også ganske like og det var fint å kjenne på. Han var bare i livet mitt fram til jeg var 12 år og det i seg selv har preget meg veldig. Men jeg er så takknemlig for de årene jeg fikk med ham.

– Hva slags forhold har du til faren din nå?

Det er preget av savn og takknemlighet. Jeg snakker mye om ham til barna mine, jeg tror de føler at de også kjenner ham.

– Hva er det viktigste faren din har lært deg?

Likeverd. Pappa var liberalist, det er ikke jeg, og politisk står vi langt fra hverandre. Men jeg bærer med meg hans menneskesyn. Dette var han veldig opptatt av, det er jo grunnmuren i samfunnet vårt. Han praktiserte det også, han behandlet alle likt.

– Har faren din inspirert deg på noen måte? I så fall hvordan?

Pappa var en ekte Snusmumrikk og han tok oss med ut på nye eventyr, om det var i skogen eller ute på havet, eller i stua vår, i bokhylla hans. Han omfavnet livet! Pappa var en fri sjel, han hadde et autonomt og samtidig åpent og nysgjerrig vesen. Det handler om å stole på seg selv, men samtidig være mottakelig for impulser. Det er en deilig kombinasjon å leve etter, er det ikke?

Pappauke hos Tønsbergs Blad

■ Søndag 11. november er det farsdag.

■ På tb.no er det pappauke hele uken. 

■ Møt flere spennende fedre, les deres historier og hør på våre spesialmagasiner i podcastform. Vi viser deg at farsdag handler om mer enn slips og sokker :-)

 

EN GAVE: Tid er vel det fineste man kan gi et barn, sier Trude Trønnes om faren sin.
EN GAVE: Tid er vel det fineste man kan gi et barn, sier Trude Trønnes om faren sin.(FOTO: )