Lav vintersol skinner inn vinduene til den gamle låven på Skjolds gartneri i Tønsberg. Formiddagens økt med medisinsk yoga er over og noen av yogisene samles i det romslige kjøkkenet for å drikke te. Praten rundt kjøkkenbordet går lett, damene forteller ivrig om hvor begeistret de er for yoga -  og for Nina som har lært dem det.

– Jeg er fullstendig avhengig av yoga, erklærer Bente Svanes Doksrød.

FELLESSKAP: Nina Schjøll instruerer i Medisinsk Yoga for femte år på rad og har fått mange faste yogiser som kommer ukentlig.
FELLESSKAP: Nina Schjøll instruerer i Medisinsk Yoga for femte år på rad og har fått mange faste yogiser som kommer ukentlig.(FOTO: )

For fem år siden hadde hun prolaps i nakken, og var til behandling på Kysthospitalet. Da ble hun anbefalt å prøve medisinsk yoga hos Nina, noe som var starten på å bli mye bedre.

– Og det er ikke bare nakken som har blitt bra, men hele min mentale helse, fastslår Bente.

Tårene kom i begynnelsen

Det sier hun selv om yoga'n i starten fikk henne til å gråte.

– Jeg gråt under meditasjon, kroppen ga slipp. Og det var bare godt å få ut spenningene, sier Bente.

I BALANSE:Det er bare å komme, det er ikke avansert, ikke noe man skal prestere, sier Bente Svanes Doksrød og Inger-Lise Andersen, som har fått bedre helse av yogapraksisen.
I BALANSE:Det er bare å komme, det er ikke avansert, ikke noe man skal prestere, sier Bente Svanes Doksrød og Inger-Lise Andersen, som har fått bedre helse av yogapraksisen.(FOTO: )

Nina Schjøll bekrefter at mange kan oppleve å bli følelsesmessig berørt og gjerne gråte litt i løpet av en yogatime.

– Vi forskyver og fortrenger vanskelige ting, tar dem ikke innover oss. Men så, når vi puster godt, kjenner etter og slapper av, kan tårene komme, sier Nina.

Sa opp jobben og startet yogastudio

Hun startet selv med medisinsk yoga fordi hun slet med veldig vond rygg. Det var hektisk på jobb, og datteren som da var 11 år var hjemme fra skolen i et halvt år på grunn av kyssesyke.

– Verken trening eller timer hos ulike terapeuter hjalp. Da anbefalte en venninne meg å prøve medisinsk yoga og det var det er det beste jeg noen gang har gjort! Først da skjønte jeg at den vonde ryggen skyldtes stress. Jeg lærte å puste riktig, gjøre avspenningsøvelser og andre gode øvelser. Siden da har jeg ikke hatt vondt i ryggen én dag, forteller Nina Schjøll.

For fire år siden sa hun opp stillingen som markedskonsulent i Color Line for å drive yogastudio. i tillegg startet hun på sykepleierutdanningen og er nå ferdig utdannet sykepleier.

Vil kombinere sykepleie og yoga

– Når yogakurs en gang i uka hjalp  sånn for meg, ønsket jeg å bli instruktør og formidle dette til andre. Målet mitt nå er å få jobbe som sykepleier innen rehabilitering av for eksempel hjerte- eller kreftpasienter, og få bruke min erfaring innen yoga samtidig, da jeg vet det kan ha stor helseeffekt, sier Nina Schjøll.

Hun er fornøyd med hvordan livet har utviklet seg. I dag er hun godt i gang med yin-yogautdannelse og vil bruke elementer fra dette også i timene.

– Jeg ser tilbake på en ganske utrolig reise, sier hun selv.

SMIDIGE: – Vi er så gamle som ryggen vår er, sier yogalærer Nina Schjøll (til høyre).
SMIDIGE: – Vi er så gamle som ryggen vår er, sier yogalærer Nina Schjøll (til høyre).(FOTO: )

I dag har hun drevet Studio Balanse i godt og vel fem år og kan fornøyd konstatere at kursene på timeplanen blir fort fylt opp.

– Kursene passer for alle, men spesielt for dem som ikke har særlig erfaring med yoga og den voksne kvinne som vil gjøre noe aktivt selv for å bedre helsen, sier Nina Schjøll.

I januar har hun planer om et eget kurs for gravide og tenker på å lage noe for stress og utbrenthet.

Det siste halvannet årene har hun holdt til i låven til Skjold Gartneri i Sandeåsen.

– Her er det helt fantastisk! Jeg har verdens beste yogalokaler med god plass, ro, og med takvinduer som gir utsikt til stjernehimmelen når vi ligger på ullmattene, sier Schjøll.

Ble kvitt senebetennelsen

Cecelia Skaar er en av dem som uten besvær kan sitte på en ullmatte på gulvet med bena i kors, ryggen rett, øynene lukket og med hendene hvilende på knærne. Hun har vært med Nina fra starten av og tør rett og slett ikke å slutte.

– Jeg hadde mye plager og senebetennelse da jeg startet med yoga i januar måned. I november det året, var jeg helt fri fra plagene, sier Cecelia.

MYK OG AVSLAPPET: Cecelia Skaar føler seg ti år yngre etter fem år med yoga.
MYK OG AVSLAPPET: Cecelia Skaar føler seg ti år yngre etter fem år med yoga.(FOTO: )

Hun mener yogaen har vært svært helsefremmende.

– Det har gått fem år siden jeg startet med yoga, men jeg føler meg ti år yngre sier Cecelia.

Linda starter nytt yoga- og pilatesstudio sammen med Hilde

I dag er det lett for henne å sitte på gulvet med bena i kors. Sånn var det ikke til å begynne med.

– Jeg satt faktisk på en stol i starten, og så var jeg litt til og fra med stol hele det første halvåret, forteller Cecelia.

Noe av det beste med yogaen synes hun er at man blir så avslappet.

– Å komme hit og legge seg ned og puste, kjenne energien, det er deilig. Om jeg er borteist, så savner jeg yoga, sier Cecelia.

Nina har verdens beste jobb

Damene rundt kjøkkenbordet er enige. Alle synes det er herlig å komme til ukentlige yogatimer.

– Du lager så god atmosfære, sier Ellen Kielland til Nina Schjøll.

– Takk. Jeg vil at alle skal føle seg velkomne uansett ståsted og helse, svarer Nina, og tilføyer at hun har verdens beste jobb:

– Det er en god følelse å vite at du gjør noe bra. Her får jeg positive tilbakemeldinger hver uke, særlig fra dem som sliter med strtessrelaterte plager som dårlig søvn, vondti ryggen, hodepine og høyt blodtrykk. Mange med fibromyalgi, altrose eller leddgikt opplever også ofte rask effekt, sier hun.

I tillegg til å ha yogaklasser, holder Nina Schjøll ulike workshops ofte med ernæring som tema som fermentering og juicing blant annet.

Hun har også arrangert årlige utenlandsturer for yogisene, i Spania, Italia og Svalbard. Flere av de tedrikkende damene har vært med på reisene og blar i album som ligger på bordet. De mimrer om yogatimer, middager og felles opplevelser.

Dyrt med yoga, eller?

Etter å ha kikket på hjemmesiden og kursoversikten til Studio Balanse på nettet er det fristende å spørre de ivrige yogadamene.

– Er det ikke dyrt å drive med yoga?

– Du sparer jo penger både til kiropraktor og psykolog kommer det kjapt og lattermildt tilbake.

– Ja, og tenk hvor mye du bruker på bilen i vedlikehold og drivstoff. Hvorfor ikke bruke like mye på deg selv, sier Ellen Kielland.