Helene Viken fra Tønsberg lever et travelt liv, og man kan fort tenke at noe må falle bort når man gjør noe hele tiden. Men Helene sover nok og har et aktivt sosialt liv.

– Det er jo et ganske kjedelig svar, men det handler om prioriteringer, forteller 18-åringen.

Et hektisk liv

Til høsten starter Helene i 3. klasse på videregående, og til vanlig ville man sagt at dette er det tøffeste året. Det året hvor timeplanen er full, eksamenene mange og pausene få. Slik blir det ikke for Tønsberg-jenta:

BALLETT: Hele rett etter at hun fullførte «Advanced 1»-eksamen i Royal Academy of Dancing systemet.
BALLETT: Hele rett etter at hun fullførte «Advanced 1»-eksamen i Royal Academy of Dancing systemet.(FOTO: )

– Jeg går på en linje hvor vi har tatt en del ekstra fag de første årene slik at vi skal ha muligheten til å ta universitetsfag på Bakkenteigen i tredje klasse, men det har jeg ikke planer om, sier Helene før hun legger til:

– Kjenner jeg meg rett, vet jeg at jeg kommer til å ha masse å gjøre utenfor skolen uansett.

Allerede har den aktive 18-åringen mye å fylle dagene med utenfor skolearbeid. Hun danser ballett hos Extend, er politisk aktiv i Sosialistisk Venstreparti og har en stor vennekrets hun liker å tilbringe tid med.

– Jeg gjør veldig mye fordi jeg liker å si ja til ting, forteller Helene.

– Tenker du selv at du har et hektisk liv?

–Ja, jeg føler selv at jeg har et hektisk liv, men det er sånn jeg liker å ha det. Jeg elsker å ha mye å gjøre, og da går det egentlig fint.

Helenes tips til å bli produktiv

1. Lag lister.

Da kan man se hva man må få gjort, og når man har gjort det ferdig kan man krysse av og se fremgang.

2. Stå opp litt tidligere.

Stå opp litt tidligere enn du ellers ville ha gjort. Man trenger ikke starte med oppgavene sine med engang, men hvis man står opp før så får man mer ut av dagen.

3. Husk å avkoble.

Finn på noe som gjør deg avslappet og kobler deg av, som du kan drive med i pausene.

Kan bli litt mye til tider

Et viktig aspekt av Helenes hektiske liv er avslapning, «selfcare», og det å få energi.

– For noen er «selfcare» å ta seg et bad eller en maske i fred og ro. Og noen ganger trenger jeg også det, men som regel setter jeg av tid til «selfcare» når jeg spiser. Om morgningen kan jeg sette av 30 til 60 minutter på å spise og se noe på Netflix. For når jeg starter dagen rolig, blir resten av dagen bra, sier Helene.

Når hun kjenner behovet for å tømme hodet for tanker, danser hun. Mens det er det sosiale livet og venner som gir Helene energien i hverdagen:

– Jeg får energi av å være med mennesker. Men det at jeg har så mye å gjøre resulterer til at jeg blant annet ikke få så mye tid med venner som jeg kunne ønske.

POLITISK AKTIV: Helene holdt appell på Pride-paraden i Tønsberg tidligere i sommer.
POLITISK AKTIV: Helene holdt appell på Pride-paraden i Tønsberg tidligere i sommer.(FOTO: )

– Men når du har så mye å gjøre, er du ikke redd for å bli utslitt?

– I perioder kan jeg føle det kan bli for mye, og de rundt meg kan tydelig se at jeg blir veldig stresset. Men da setter jeg meg bare ned og skriver ned alt jeg skal gjøre. For jeg er ja-menneske, men når det blir for mye så ser jeg over alle tingene jeg må gjøre, og avlyser eller krysser ut de tingene jeg egentlig ikke har så lyst til å gjøre, forteller Helene.

– Og samtidig er «selfcare» for meg å gjøre de tingene på lista sånn at jeg kan slappe av, og ikke føle at det henger masse over meg.

Dette er «generasjon prestasjon»

  • «Generasjon prestasjon» er et annet navn for generasjon Z
  • De er født etter 1995 og er generasjonen etter generasjon Y
  • De er flinkere, har høyere utdannelse, mer ambisiøse og mer endringsorienterte enn noen annen generasjon. De har høye forventninger, både til seg selv og omgivelsene.
  • De er vokst opp i en verden hvor teknologi har blitt en naturlig ting, og et liv uten internett ikke hadde vært noe særlig liv. Likevel ble de født i tider med nedgang og fattigdom på verdensbasis, og kjenner derfor til dette også.
  • Vil ikke bli bundet opp noe sted, og blåser i titler. De ønsker gjerne å lære mer, men på sine egne premisser.