Gå til sidens hovedinnhold

Utrygg Abort

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verden over tvinges fortsatt kvinner til livsfarlige inngrep for å få utført abort. Fra å føre skarpe pinner opp i livmoren gjennom livmorhalsen, til å innta giftige stoffer eller påføre mageregionen skade gjennom fall eller kraftige slag. Der trygg abort ikke er tilgjengelig, risikerer kvinner livet for å avbryte svangerskap. I flere land må du avbryte et svangerskap for å kunne ta abort. Det er ikke alltid så lett å gjøre nettopp dette. Det er mange tilfeller hvor mannen ikke vil avbryte svangerskapet. Da må kvinnen nærmest flykte fra svangerskapet. Hvis kvinnen da er gravid og ikke klarer å ta vare på barnet, er det ikke mye annet å gjøre enn å ta utrygg abort. Utrygg abort betyr at noen uten erfaring utfører aborten med skarpe gjenstander som kan ende med indre skader eller død. Dette skjer i mange land, men mest i Sentral-Afrika.
I enkelte av prosjektene til Leger uten grenser står utrygg abort for 30 prosent av alle svangerskapskomplikasjoner. I mødrehelseprosjektene til leger uten grenser i Bangui i Den Sentralafrikanske Republikk er utrygg abort en av de største grunnene til at gravide kvinner mister livet. Hvert år så får over 7 millioner kvinner problemer på grunn av utrygg abort,

Kommentarer til denne saken