Gå til sidens hovedinnhold

Utsatte P-avgiftshopp

Artikkelen er over 1 år gammel

Utvalget for miljø, teknikk og næring i Tønsberg kommune valgte å sende saken om regulering av parkeringsavgiftene tilbake til administrasjonen da de hadde den på bordet sist onsdag. Politikerne vil ha saken grundigere utredet før de fatter vedtak

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politikerne vil ha saken grundigere utredet før de fatter vedtak. Det var en klok beslutning. Det er mange argumenter for å begrense biltrafikken inn til sentrum og heller få flere til å gå, sykle eller ta buss. Klimahensyn og et triveligere bymiljø er to viktige stikkord, og parkeringsavgiftene er ett av flere effektive virkemidler for å få ned antallet biler.

Samtidig er det viktig å opprettholde Tønsbergs bykjerne som et handelssentrum. Og signalet fra handelsstanden er krystallklart: Å heve parkeringsavgiftene vil legge sten til byrden for flere sentrumsbutikker som allerede sliter.

Tønsberglivets Cecilie B. Sørumshagen peker i stedet mot Fredrikstad, der man må betale for å parkere på gaten, men står gratis i kommunens parkeringshus mellom kl. 14 og 24. Sammen med gratis byferge har dette doblet antall brukere av sentrum på få år, hevder daglig leder i byens næringsforening.

Men sentrumshandelen sliter også i Fredrikstad, og i Sandefjord, som praktiserer gratis korttidsparkering i gatene på hverdager. Netthandel og endring i forbruksmønsteret er også sterkt medvirkende til at butikker må stenge. Billig eller gratis parkering er ikke noen quick fix for sentrumshandelen.

Samtidig blir det også feil å stenge ute fra sentrum dem som av ulike grunner ikke kan velge bort privatbilen. Derfor tror vi, til tross for kommunens stramme økonomi, at politikerne gjør rett i å tenke seg om en gang til før de strammer til avgiftene.

Vi mener også det var synd at planene om parkeringshus i Haugar måtte droppes, fordi det kunne gitt både bedre tilgjengelighet og færre biler i sentrum. Å lete etter et godt alternativ bør ha høy prioritet.

Kommentarer til denne saken