Gå til sidens hovedinnhold

Uvesentligheter i strandsonedebatten

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forbindelse med byggeskandalen på Mostranda Camping forundrer det meg at Frp-politikeren Anders Mathisen ikke berører sakens realiteter. I sitt innlegg i TB 25/8 oppfordrer han til en mer nyansert strandsonedebatt, særlig med henblikk på den feilaktige fremstillingen om Mostranda Camping som mediene serverer sine lesere. I sin kritikk av mediedekningen er han svært selektiv i forhold til sakens sentrale innhold, enten fordi han er uvitende eller har andre interesser å skjøtte.

Det er særlig betongbebyggelsen i strandsonen politikeren Anders Mathisen har omsorg for. Den bør eierne få beholde, mener han, selv om de åpenbart strider mot Plan- og bygningslovens §§ 29-1 og 2. På det punkt er han tydeligvis skråsikker på at bygningene får stå, selv om de ble feilbehandlet i første runde. En ting er i alle fall sikkert, at når en ny reguleringsplan skal vurderes av kommuneadministrasjonen og politikere i Færder kommune så er det innlysende at disse lovparagrafene blir aktivert og betongbyggene grundig analysert i tråd med lovbestemmelsenes innhold. Noe annet vil så tvil om saksbehandlingen.

Les også

Vi må ha en mer nyansert strandsonedebatt!

I Anders Mathisens «nyanserte» innlegg om strandsonedebatten er jussen og de relevante lov-paragraferer overhodet ikke nevnt. Heller ikke berører han det mest brennbare aspektet ved Mostranda Camping-saken, nemlig det faktum at Økokrim har etterforsket saken over lang tid og at de involverte om ikke lenge vil bli siktet. Mathisen burde vel skjønne at Økokrim ikke har tatt denne saken bare for å få tida til å gå. For her dreier det seg om så alvorlige ulovligheter og kriminelle forhold at de må rettslig prøves.

Les også

Omfanget av bebyggelsen på Mostranda camping skal vurderes

For Frp og Mathisen er det ingen grunn til å bry seg om kriminalitet i strandsonen, man må bare nyansere debatten ut i det uvesentlige, det vil si unnlate å nevne det mest betente og lovstridige i Mostranda Camping-saken. Det samme gjør kommunaldirektør Margrethe Løvgavlen i sin innstilling til politikerne om punkter og retningslinjer for ny reguleringsplan. Her beveger hun seg behendig utenom bebyggelsens lovstridige status, i alle fall slik Økokrim ser det, ellers ville de ikke ha hatt noen sak å etterforske.

I den reguleringsprosessen som administrasjonen og politikerne i Færder kommune nå har satt i gang for å redde skinnet til eierne av Mostranda Camping, så virker tidspunktet både uoverveid og hysterisk. Burde ikke kommuneledelsen ha ventet til at Tingretten, på bakgrunn av Økokrims grundige etterforskning, hadde felt dom i saken? Hvis de involverte blir dømt og utbyggingen av campingområdet kjent ulovlig, så hjelper det ikke med en ny reguleringsplan. Dommen vil da bare bekrefte det alle her på øya vet, bortsett fra noen politikere som ikke skjønte de kriminelle knepene. Anders Mathisen stiller i samme klasse av politiske dumskaller, som ikke ser at mye av miljøkriminaliteten i strandsonen skyldes deres egne vedtak.

Kommentarer til denne saken