Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinering på apotekene: Kommuneoverlegen har liten grunn til skepsis

Apotekene kunne være et supplement til et sentralt vaksinested, ikke en konkurrent. Enkel tilgang er ett av de viktigste kriteriene for å oppnå god vaksinedekning, ifølge FHI.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Assisterende kommuneoverlege Opheim sier til TB 20. januar at han er skeptisk til å involvere apotekene i vaksinasjon mot covid-19. Han peker blant annet på økonomiske forhold, og synes at massevaksinering i en messehall er et bedre alternativ.

Jeg skal ikke legge meg opp i hvordan Tønsberg kommune organiserer vaksinasjonen, men vil peke på et par forhold som de gjerne kan ta med i vurderingene sine.

For det første vil det for mange være mye lettere å komme seg til et nærliggende apotek, enn til ett bestemt vaksinasjonssenter i kommunen. Apotekene kunne være et supplement til et sentralt vaksinested, ikke en konkurrent. Enkel tilgang er ett av de viktigste kriteriene for å oppnå god vaksinedekning, ifølge FHI.

Mange kommuner har en hardt presset kommunehelsetjeneste, der helsepersonellet må prioritere hardt mellom oppgavene. Koronapandemien har ført til at andre helsetilbud må prioriteres ned. I denne situasjonen kan helsepersonellet i apotek være en avlastning, f.eks. ved vaksinering.

Les også

Hanne mener å ha løst vaksineringskabalen, men kommuneoverlegen er skeptisk: – Jeg skjønner at de har lyst å tjene penger

Opheim kan se ut til å mene at apotekenes motiv for å tilby bistand først og fremst er økonomisk. Selvsagt vil det koste penger at apotekene skal vaksinere, men det gjør det i høyeste grad også hvis fastlegene vaksinerer. De prisene TB opererer med i artikkelen, er de samme som en fastlege kan kreve hvis han eller hun setter vaksinen. Legen kan i tillegg kreve 100 kroner for å skrive en resept på vaksinen, hvis andre skal sette vaksinen. Og det er heller ikke gratis for kommunen å rigge til en sentral for massevaksinering, så jeg forstår rett og slett ikke kommuneoverlegens argumenter.

Les også

Massevaksineringen i Messehall B i gang: – Det har gått overraskende bra

Å involvere apotekene i vaksinasjonsarbeidet er trolig mest aktuelt når vi får mer «normale» vaksiner, som ikke krever oppbevaring i ultrafryser. Om vi er heldige kommer en slik vaksine til Norge allerede i begynnelsen av februar. Apotekene har svært gode forutsetninger for å håndtere disse vaksinene.

Apotekene har sendt et tilbud om bistand til mange kommuner. Det er opp til kommunen å vurdere om de trenger hjelp, og mange av dem har allerede tatt kontakt og vurdere et samarbeid med apotek lokalt. Jeg tror mange av kommunens innbyggere ville sette stor pris på det supplementet apotek kan være, og oppfordrer også Tønsberg kommune til å vurdere dette med et åpent sinn.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.