Gå til sidens hovedinnhold

Valg med store miljøkonsekvenser

Artikkelen er over 1 år gammel

En av fylkeskommunens oppgaver etter kommunereformen er å stimulere til næringsutvikling. Nå er arbeidsledigheten høy og mange selskaper sliter økonomisk. Det gjør fylkeskommunens rolle i å stimulere til næringsutvikling er enda viktigere enn vanlig.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen har brukt flere hundre milliarder kroner på krisepakker. En del av disse pengene er det fylkeskommunene som fordeler. I tillegg til at fylkeskommunen gjør det den kan innenfor sitt handlingsrom.

Samtidig er det bedrifter og arbeidstakere som faller mellom to stoler og ikke får glede av pengebruken. Men det gjøres veldig mye nå, veldig fort, som vil ha store konsekvenser for fremtiden.

Regjeringspartiene, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har valgt å gi oljenæringen 8 milliarder i skattelette og 100 milliarder i utsatt skatt. Det er mer enn det oljenæringen selv ba om. Mens klima-og miljøtiltak får stakkarslige 3,6 milliarder.

LES OGSÅ: Alt er klart for åpning av det nye gatekjøkkenet. Det er bare ett problem: – Vi er veldig frustrerte nå

Fylket må velge annerledes. I følge FNs klimapanel må klima- og miljøkrisen løses de neste ti årene. Sånn er det bare.

Derfor må vi tenke lengre enn valget i 2021 når vi fordeler midlene. Det handler om fremtiden til dagens unge.

Vi har to valg: Vi kan velge å fordele pengene slik at vi står igjen med selskaper som skader klimaet, miljøet og naturen, og som heller ikke vil være levedyktige etterhvert som prisen på klimakvotene økes av EU. Eller så kan vi fordele pengene slik at vi står igjen med levedyktige, fremtidsrettete selskaper som bidrar til å løse klima- og miljøkrisen.

Kommentarer til denne saken