Frykter angrep mot valgsystemene – alle stemmene må telles manuelt

Kommunaldepartementet skjerper sikkerheten rundt datasystemene i forbindelse med valget og pålegger alle kommuner å telle alle stemmer manuelt.

Kommunaldepartementet skjerper sikkerheten rundt datasystemene i forbindelse med valget og pålegger alle kommuner å telle alle stemmer manuelt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kommunaldepartementet skjerper sikkerheten rundt datasystemene i forbindelse med valget og pålegger alle kommuner å telle alle stemmer manuelt.

DEL

I en egen forskrift pålegger Kommunal- og moderniseringsdepartementet alle kommuner å telle stemmene manuelt i det kommende stortingsvalget 11. september. Stemmene telles maskinelt, men etter å ha vurdert sårbarheten sammen med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), går Valgdirektoratet inn for at alle stemmer også skal telles manuelt.

Ikke naive

– Det er ingen indikasjoner på at noen ønsker å påvirke selve valggjennomføringen. Det er imidlertid økende aktivitet og oppmerksomhet, også internasjonalt, om noen av de tekniske løsningene. Dette innebærer i seg selv en økt risiko, skriver departementet i en pressemelding fredag.

– Trygghet og tillit er avgjørende i gjennomføringen av valget. Vi skal ikke være naive eller la det herske usikkerhet rundt sikkerheten ved norske valg. Velgerne skal være trygge på at valgresultatet er korrekt, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

LES OGSÅ: Hvilket parti passer best for deg? Her kan du ta testen før høstens valg

Halvparten teller

Systemet som teller stemmene ved valg i Norge heter EVA Skanning og er utviklet og eid av Valgdirektoratet. En del av dette systemet er programvaren ReadSoft FORM, som opprinnelig var svensk men som i dag er eid av det amerikanske selskapet Kofax, tidligere Lexmark. Valgdirektoratet skriver at den versjonen av ReadSoft som brukes i det norske valgsystemet er upåvirket av endringene på eiersiden av selskapet.

Omtrent halvparten av norske kommuner teller allerede stemmer manuelt, og vil dermed ikke merke noen forskjell med tiltaket. For de øvrige kommunene vil forskriften medføre noe ekstra arbeid. Alle stemmesedler i Norge blir dessuten oppbevart fysisk etter valget, noe som vil gjøre det mulig med en kontrolltelling dersom det skulle være behov for dette.

Artikkeltags