Politiet i Vestfold ber om bombepengehjelp fra Forsvaret

BOMBEFUNN: Slik så det ut da Forsvarets bombeeksperter jobbet med å uskadeliggjøre en av bombene som er funnet på Vallø.

BOMBEFUNN: Slik så det ut da Forsvarets bombeeksperter jobbet med å uskadeliggjøre en av bombene som er funnet på Vallø. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Årets tre bombefunn på Vallø har kostet politiet i Vestfold 200.000 kroner så langt. Flere penge-bomber kan komme framover.

DEL

Nå ber politiet i Vestfold om hjelp fra Forsvaret til å betale ekstraregningen etter bombefunnene, skriver NRK Vestfold.

Det kan bli en viktig avklaring, for nye bombefunn er varslet fordi det fortsatt ligger mange bomber fra krigens dager på Vallø.

LES OGSÅ: Her er kartet som viser at det kan ligge flere bomber rundt Vallø

Politiet har også bedt om en avklaring fra Politidirektoratet (POD), på hvem som skal bære kostnadene ved slike operasjoner.

– Politiet er alltid involvert i større operasjoner som kan dreie seg om risiko i samfunnet. Men det betyr ikke at vi nødvendigvis skal bære alle kostnadene selv, sier politistasjonssjef i Tønsberg, Øystein Holt til NRK.

Mener regningen bør deles

Holt forteller at POD mener at det er Forsvaret som bær ha hovedsansvaret for regningene ved bombefunnene, men at både politiet og Tønsberg kommune må være med og spleise.

LES OGSÅ: – Vi er forberedt på at dette ikke er siste gangen

– Sprenging av militære eksplosiver er det forsvaret som har ansvaret for. Vaktholdet rundt er det politiet som har ansvar for, og evakuering og ivaretakelse av innbyggerne er kommunens ansvar, sier Holt.

Han understreker overfor NRK at det viktigste for politiet ikke er å få penger igjen for hendelsene så langt, men å avklare fordelingen ved senere bombefunn.

Politiet i Vestfold kommer til å sende regningen for fraktingen av den største bomben til Østfold-sida, til Forsvaret. Den jobben sto Skjærgårdstjenesten for. Holt forteller at de ikke har snakket med forsvaret ennå, men at det er planen nå, etter avklaringen fra direktoratet.

Ønsker også gjennomgang og avklaring

Orlogskaptein i Forsvarets operative hovedkvarter, Wiggo Korsvik, sier til NRK at det ofte kan være vanskelig å vurdere hvem som skal betale når slik ting skjer. Han mener frakten ikke nødvendigvis er deres ansvar.

LES OGSÅ: Bomben på Vallø: – En av ti bomber gikk ikke av

– Vi tilbydde oss å detonere bomba rett utenfor Vallø, men på grunn av et naturreservat gav ikke politiet tillatelse til dette. Derfor måtte bomba fraktes til Østfold, sier Korsvik, som ønsker en gjennomgang og en avklaring om fordelingen av kostnadene ved slike bombefunn.

Artikkeltags