Vallø-bomben skal sprenges i dag

Artikkelen er over 1 år gammel

74 år etter at den ble sluppet fra britiske fly, skal bomben med 108 kilo sprengstoff destrueres fredag.

DEL

SISTE: «Bomben er nå sprengt. Alt gikk bra», melder politiet klokka 12.40.

Bomben som ble funnet på Vallø onsdag, ble desarmert torsdag og transportert videre med lastebil for destruering ved 04-tiden natt til fredag.

Tett fulgt av to brannbiler og de øvrige nødetatene i kolonne, gikk turen til et pukkverk i Andebu.

Langt under bakkenivå

Fredag formiddag skal bomben detoneres i et stort sandtak.

– Da forsvarets eksplosivryddere hadde fjernet tennsatsen på bomben i løpet av torsdag var den ikke annet enn en for så vidt ufarlig rusten stålbeholder med sprengstoff som ble transportert til egnet sted for destruksjon, skriver Vestfold Interkommunale Brannvesen på Facebook.

Brannvesenet har vært involvert i arbeidet i forbindelse med bombefunnet på Vallø som ble ledet av Politiet i Sør-Øst, helt siden onsdag.

Fredag morgen klokken 06.00 var det tid for brannvesenet å returnere til stasjonen igjen.

– Bomben ligger nå i et grustak, langt under bakkenivå, med flere tonn sand over seg. Det skal ikke være fare for splinter eller brann i forbindelse med sprengningen. Derfor har vi reist tilbake hjem igjen, sier vakthavende brannsjef Jarle Steinnes.

Aktive sprengelementer

Han er fornøyd med innsatsen deres i operasjonen som har pågått døgnet rundt i flere dager.

– Vi har sørget for telt, lys og strøm til stabsarbeidet, Videre bisto brannmannskapene ved stasjon Tønsberg politiet med evakueringen av beboerne torsdag morgen. På møtene med forsvarets eksplosivryddere og politiet har vi kommer med våre råd og risikovurderinger, blant når det gjaldt transporten til Andebu, sier vakthavende brannsjef Jarle Steinnes.

Han forteller at bomben som ble funnet inneholder 108 kilo sprengstoff, og skal ha ligget i ustabil masse. Med store nedbørsmengder i vente bestemte forsvaret at bomben måtte tas hånd om så fort som mulig.

– Sprengelementene er like aktive nå som de var under krigen, og ved å legge til noen ekstra kilo sprengstoff detoneres bomben i dag, sier vakthavende brannsjef.

Stengt for all ferdsel

Han er glad for at operasjonen hittil har vært vellykket og at beboerne på Vallø slapp enda en evakuering i dag fredag.

Både politiet og forsvaret er nå på pukkverket i Andebu, i påvente av sprengningen.

Det er foreløpig ikke satt noe tidspunkt for hendelsen, men på grunn av sikkerhet er pukkverket stengt for all ferdsel inntil videre.

Hver gang de finner en ny bombe, mister restauranten kunder: – Vi har ikke stengt!

Nytt bombefunn på Vallø 

Artikkeltags