Gå til sidens hovedinnhold

Vann over hodet?

Artikkelen er over 1 år gammel

Bevar svømmehallen, er arkitektstudent Zdravko Zivanovics oppfordring til politikerne i Tønsberg kommune.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NTNU-studenten får støtte av Thorvald Bernhardt, nestor blant dagens arkitekter i Tønsberg og en av dem som har satt sterkest preg på byen gjennom de siste tiårene. Zivanovic mener svømmehallen fra 1967, med påbygg fra 1978, har store arkitektoniske verdier. Med utstrakt bruk av sandblåst naturbetong som byggemateriale er hallen et viktig eksempel på brutalisme, og den store glassfasaden ut mot Gunnarsbøparken gir bygningen et nærmest sakralt preg, mener Zivanovic.

Både bevaring og gjenbruk er gode tanker, men å renovere dagens svømmehall er på ingen måte problemfritt. Ifølge virksomhetsleder Magnus C. Martin i Tønsberg kommune ville en bevaring kreve full utskiftning av hallens bærende konstruksjoner, hvilket vel vil si at bygningen må strippes helt ned. Vi antar at en slik løsning også vil innebære at svømmehallen vil være ute av funksjon i lengre tid, uten at noen erstatning foreligger sentralt i Tønsberg, noe både idretten og andre brukere vil lide under.

I vår klimabevisste tidsalder kan det heller ikke forsvares at en svømmehall, enten den er ny eller totalrenovert, ikke lever opp til moderne krav til energieffektivitet. Prisen er selvfølgelig også et stort moment i en kommune som har trang økonomi i dag, og trolig kommer til å ha det i noen år fremover. Så grundig som hallen eventuelt må renoveres, er det ikke gitt at det blir billigere enn å bygge nytt.

Kanskje er det riktig at et bedre og mer kontinuerlig vedlikehold kunne fått dagens svømmehall til å vare lengre. Men den diskusjonen har i dag mest historisk interesse. Slik det er blitt kommer man uansett ikke unna et drastisk grep. At svømmehallen er stengt en lang periode hvert år for vedlikehold er ikke akseptabelt.

Diskusjonen Zdravko Zivanovic forsøker å reise er viktig nok, men for oss er den likevel av underordnet betydning. Det viktigste er at Tønsberg – og Færder – til enhver tid har en funksjonell svømmehall, som ivaretar både konkurransesvømmernes, stupernes, skoleelevenes og den vanlige mosjonistens behov. Svømmehallen er først og fremst et folkehelsetilbud. Det perspektivet må være overordnet alt annet. Tønsberg-politikerne kan knapt gjøre noen viktigere investering enn å ta vare på innbyggernes helse.

Kommentarer til denne saken