Og det er VÅR regjering som anklager de frivillige organisasjonene og kreftene som prøver å bidra til å hjelpe mennesker i havsnød for å gjøre forholdene verre – for oss i Europa. Det er ei regjering uten ryggrad og moral, som setter hensynet til egne galluptall foran medmenneskelighet og solidaritet. Det er ei regjering som bør gå av – snarest.

Dessverre får vi ikke fjerna Erna & co. før ved neste stortingsvalg i 2021, om ikke noe spesielt inntreffer.

Det er mulig vi ikke kan vente oss noe annet av Frp, og kanskje ikke av Høyre heller? Men hvor mye er disse taburettene egentlig verdt for Kristelig Folkeparti og Venstre? Partier som sier de er opptatt nettopp av menneskeverd og solidaritet? Som i andre sammenhenger lovpriser frivillighet og private initiativ – bare ikke når det gjelder flyktninger?

I tvilsomt selskap

Ser ikke våre lokale KrF-ere og venstrefolk hvilket selskap de har havna i? Ikke bare i Norge – med Listhaug og Kallmyr – men også på europeisk nivå? Med høyrepopulistiske og reaksjonære krefter som Salvini i Italia, Marine Le Pen i Frankrike, Geert Wilders i Nederland?

Krefter som er notorisk flyktningfiendtlige, som vegeterer på «flyktningproblemet»? Dette er de kreftene dere står side ved side med når regjeringa avviser EUs forespørsel om solidaritet. De som svarer ja, er regjeringene i land som Tyskland, Sverige, Portugal og andre humanistiske land. Det er i den rekka Norge også burde være. Ikke sammen med regjeringene i Ungarn, Italia og andre regimer vi ellers ikke vil ta i med ei klype salt.

Jeg har sittet i Re kommunestyre med Ulf Lund Halvorsen. Han satt for Venstre. Da flørten med Frp eskalerte, meldte han seg ut, og gikk etter hvert over til MDG. Det sto det respekt av. Jeg etterlyser samme ryggrad hos våre lokale representanter for KrF og Venstre: Kan dere virkelig forsvare det deres egen regjering holder på med overfor mennesker i den ytterste nød? Støtter dere regjeringas avvisning av EUs bønn om solidaritet og byrdefordeling? Hvis ikke burde dere si fra – og det slik at det blir oppfatta utafor egne, interne sirkler. Husk: Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv».