«Det blir varmere, dere vil få sol, og det blir nesten vårlig», hører jeg meteorologen si i telefonen. Og selv om det kanskje passer best med sol og silkeføre i vinterferien, kjenner jeg at ordet vårlig tenner en liten gnist i meg. En te i sola på terrassen. Kanskje blir det såpass varmt at man kan kjenne sola varme litt i ansiktet. En dæsj februar-vårlykke. Jaaa, takk!

For det er merkbart allerede, at det snart er noe på gang. Dagene har blitt litt lengre, fuglene kvitrer litt høyere, krokusene brøyter seg vei gjennom snø og gammelt løv. Opp mot ni varmegrader kan vi som tar vinterferien i Tønsberg få nyte, sier meteorologen.

Men hun sier også én annen ting. Et lite obs som jeg ikke biter meg merke i. Ikke før i halv to-tiden natt til søndag, når eldstemann går ut for å se til kaninen før leggetid.

– Øy, mamma. Det er vann i boden i carporten.

– Hva mener du vann?

– Det er masse vann over hele gulvet. Langt opp på veggen.

Obs-varselet fra meteorologen var kort oppsummert: «mye regn, varmegrader, snø som smelter, frost i bakken, rydd vekk snø og is.»

Aaargh! Jeg rusher ikke ut, drar bare dyna godt oppunder haka.

– Vi ser på det i morgen.

Søndag er det tid for å inspisere skadene. Vannet står fortsatt ti cm opp på veggen. Sekkene med ved jeg akkurat har kjøpt er dryppende våte, gressklipperen står i vann, masse papp og annen emballasje ligger og flyter i rommet sammen med høy og sagflis. Alt er klissvått.

Det blir tidenes tidligste våropprydding. Alt må ut. Når boden er tømt kommer byggmesteren (les:far) for å inspisere og slå fast at vannet ikke kommer fra taket.

– Til våren må vi grave langs veggen her og fylle på med pukk.

Han har planene klare, og mens han skuffer ut vann og dirigerer datter og barnebarn, minner han oss om alt som skulle vært gjort.

– Hva skjedde forresten med malingen av veggen her? Philip, sju planker er ikke en vegg, vet du!

Jeg flytter fokuset fra boden til veggen. Den må vaskes igjen og males ferdig. Det samme må terrassen, rekkverket og trappene. Og jammen begynner det ikke å flasse av litt maling oppunder takrenna der. Også var det den parafintanken som må graves opp ...

Jeg kjenner motivasjonen over å være huseier, synker til under frysepunktet.

Hmm, våren ... Kanskje du skal la vente på deg en stund til. Det er koselig med te foran peisen også.

Les også

Er det ingen som vasker her, eller?