Skal du på en liten høstferie i helgen? Dette kan være lurt nå

VINTER: Fjellovergangene i Sør-Norge fikk snø onsdag morgen, og statens vegvesen melder at alle bilister som skal passere må ha vinterdekk.

VINTER: Fjellovergangene i Sør-Norge fikk snø onsdag morgen, og statens vegvesen melder at alle bilister som skal passere må ha vinterdekk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hardangervidda var pyntet med snø onsdag morgen, og alle som skal passere en fjellovergang anbefales å ha vinterdekk.

DEL

(Østlands-Posten) Du som bor i Vestfold er allerede godt i gang med høstferien - i hvert fall hvis du har skolebarn.

Det betyr at mange skal til fjells. Og det igjen betyr fare for snø og glatte veier.

Ekspertene råder deg til å skifte dekk dersom du tar turen på fjellet – uansett hva værmeldingen sier i dag.

Med relativt høye temperaturer over store deler av landet den siste tida har mange ikke tenkt på vinterdekk ennå. Det kan imidlertid være en tabbe, advarer produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

- Vi vet at værmeldingene langt fram i tid ofte er veldig usikre, og det skal ikke store endringer til før man risikerer farlige situasjoner på denne tiden av året. Hvis temperaturen faller to-tre grader kan det meldte regnet ende opp som snø, og da blir det livsfarlig å ferdes med sommerdekk, sier Haukenes.

LES OGSÅ: Store planer for gamle E18 – men det er først i 2021

Onsdag morgen var det vinterlandskap på Rv 7 Hardangervidda, med snøbyger og stedvis snøslaps. Statens vegvesen forteller at bilister må ha vinterdekk på fjellovergangen.

– Med såpass lave temperaturer vil vinterdekk uansett være et bedre valg enn sommerdekk. Gummiblandingen i sommerdekk er ikke optimalisert for så lave temperaturer, så man vil være tryggere med vinterdekk selv om det ikke snør, forklarer dekkeksperten.

Han beroliger også de som tror de må legge om kun for å dra på høstferie – for så å legge om til sommerdekk igjen når de kommer hjem.

– Alle som kjører med piggfrie dekk kan trygt legge om i disse dager og beholde dekkene på bilen i vinter. Nå er vi i en periode med temperaturer rundt ti grader hvor både sommer- og vinterdekk fungerer godt over store deler av landet. Legger du om nå er du i forkant av rushet, og du har sikret deg foran det første snøfallet som uansett vil komme, påpeker Torleiv Dalen Haukenes.

PS! Fra og med 1. november kan du kjøre med piggdekk over hele landet. Men du kan skifte til piggdekk tidligere dersom forholdene krever det.

LES OGSÅ: Vurderer å selge butikken med sexleketøy (+)

Artikkeltags