Nå er det ikke lenger tvil – sjekk hvilken statistikk Sandefjord topper!

MEST AV: Sandefjord har best vær i landet. Når 90 værstasjoner er sammenlignet er det minst skydekke i sommermånedene her. (Leserfoto: Tinusus)

MEST AV: Sandefjord har best vær i landet. Når 90 værstasjoner er sammenlignet er det minst skydekke i sommermånedene her. (Leserfoto: Tinusus)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

30 år med værdata bekrefter det sandefjordinger selvfølgelig allerede visste. Sandefjord er best i landet.

DEL

(Sandefjords Blad) Vi er midt i juli, og sommerværet blir heftig debattert i de aller fleste sosiale lag. Flere ganger i sommer har temperaturforskjellen mellom ulike landsdeler vært veldig stor, og ofte er det Østlandet og Sørlandet som ser ut til å komme best ut.

Men hva forteller statistikken oss? Er det virkelig øst- og sørlendingene som kan skryte på seg det fineste sommerværet?

Nettavisen har fått statistikk fra 90 av landets værstasjoner de siste 30 årene. Hvor i landet er det sola skinner mest – og minst – i løpet av sommeren?

LES OGSÅ: Shoppet tross knallvær (+)

Sandefjord på soltoppen

Ifølge Meteorologisk institutt er det enklere å måle skydekke enn antall soltimer. Det er nemlig ikke alle værstasjoner som måler soltimer, men ved å se på skydekket får vi jo et indirekte mål på hvor mye sol det er.

Skydekket måles i åttedeler. 1–2 åttendedeler er lettskyet, 3–5 åttendedeler er delvis skyet, 6–7 åttendedeler er skyet og 8 åttendedeler er overskyet.

Først ba Nettavisen leserne om å stemme på hvor i landet de trodde det var minst overskyet – altså mest sol. Nesten 2.7000 har stemt, og det var Arendal i Aust-Agder som fikk flest stemmer (33 prosent), med Sandefjord i Vestfold på en god andreplass (26 prosent).

Det riktige svaret er Sandefjord, med et gjennomsnittlige skydekke i sommermånedene på 4,3.

Arendal ligger riktignok ikke langt bak, med et gjennomsnittlig skydekke på 4,4, men det er altså Sandefjord som har mest sommersol av de 90 værstasjonene vi har statistikk fra.

LES OGSÅ: Selger hytteparadis for 25 millioner (+)

Mest overskyet i Kautokeino

Nettavisen ba også leserne om å stemme på hvor de tror det er mest overskyet, altså minst sol, i løpet av sommeren. Her har rett over 2.300 lesere stemt, og det er Vanylven i Møre og Romsdal som har fått klart flest stemmer (53 prosent)

Men aller mest overskyet er det i Kautokeino. Der ligger det gjennomsnittlige skydekket i løpet av sommeren på 6,4, og blir med det landets skyvinner. Vanylven kommer på andreplass, med et skydekke på 6,3.

LES OGSÅ: Victor (54) fikk føflekkreft og måtte hurtigskrive testamente. Nå ber han andre sjekke seg (+)

Mest sol på Sørlandet

Hvis vi ser på landsdelen hver for seg, er det sørlendingene som har mest sommersol. På andreplass finner vi Østlandet, mens sola skinner litt mindre dess lenger nord i landet du kommer.

Ser vi på det gjennomsnittlige skydekket for alle landsdelene, ser det slik ut:

■ Sørlandet: 4,7

■ Østlandet: 5,2

■ Vestlandet, 5,7

■ Trøndelag, 5,8

■ Nord-Norge: 5,8

SLIK ER VÆRSTATISTIKKEN BRUKT

Meteorologisk institutt har levert statistikk fra 90 av landets værstasjoner de siste 30 årene, mellom 1987 og 2016.

■ De 90 værstasjonene er fordelt slik: 24 på Østlandet, 10 på Sørlandet, 19 på Vestlandet, 11 i Trøndelag og 26 i Nord-Norge.

■ Her har vi sett på tre hovedfaktorer:

■ 1. Sol/skydekke: Fordi det ikke er alle stasjoner som gir soltimer, har vi sett på skydekke, som gir en indikator på hvor mye sol det er. Skydekket måles i åttendedeler: 1-2/8: Lett skyet. 3-5/8: Delvis skyet. 6-7/8: Skyet. 8/8: Overskyet.

■ 2. Temperatur: Gjennomsnittlig makstemperatur i løpet av de tre sommermånedene.

■ 3. Nedbør: Antall dager med under én millimeter nedbør og antall dager med mer enn 10 millimeter nedbør.

■ I tillegg har vi statistikk på vind, men da kun fra 30 av landets stasjoner. Her har vi fått tall på antall dager i løpet av sommermånedene med vind over «laber bris», som ifølge Meteorologisk institutt er når vinden begynner å bli ubehagelig.

NB: Når det gjelder vind er det enkelte av månedene som mangler fullstendig datadekning.

KILDE: Meteorologisk institutt

 

Artikkeltags