TØNSBERG: Det er et aldri så lite jubileum i år. I 1971 ble de første julekalenderne fra Kiwanis solgt. Det skjedde her i Tønsberg. Og de har sett like ut hvert år – nesten.

– Etter tre-fire år endret vi på bildet en jul, men da ble det protester. Det er nok viktig med gjenkjennelighet, og mange sier det ikke blir jul uten kalenderen på veggen, sier Ragnar Askum i Kiwanis Club Tønsberg.

Men hvem som har tegnet motivet av de tre julenissene på adventskalenderen, det er fortsatt et mysterium.

– Det er signert M.M., men vi vet ikke hva det står for. Jeg vet at tidligere Tønsbergs Blad-journalist Asbjørn Øvrebø forsøkte å finne det ut, men uten hell, sier Askum.

LES OGSÅ: Her ga de mest – og minst – til TV-aksjonen

Til veldedighet

En rekke institusjoner har nytt godt av inntektene fra kalendersalget gjennom mange år.

– Vi retter vår innsats mot barn og unge. Blant annet har vi i mange år støttet tilbudet om terapiridning på Grorud gård. Det er et behandlingsopplegg som ledes av fysioterapeuter, og vi har bekostet sju hester, sier Askum.

I tillegg har de gitt støtte til The Mondays, et kor og band for utviklingshemmede, de har gitt pengestøtte til handikapseiling, og i tillegg har en rekke foreninger fått støtte – blant annet ungdomskafeen Quasimodo, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon lokalt.

– Det er bare å melde sin interesse. Vi vurderer søknadene som kommer inn, og det er mange som blir godtatt, sier Askum.

LES OGSÅ: Festkonsert for Røde Kors i Oseberg kulturhus

Faste kjøpere

Det er Tønsberg Club Kiwanis og kvinnegruppa Kiwanis Club Tønsberg Blanca som står for salget. Salget starter i november og varer ut hele måneden. Til sammen er rundt 40 personer ute på diverse utsalgssteder.

– Vi er å finne rundt på nesten alle dagligvareforretningene i distriktet, sier Askum, som i alle år har stått på Rema 1000 på Kilen.

– Det er mange faste kunder som komme igjen år etter år og kjøper kalender av meg.

Det er fire gevinster hver dag, og i år er den daglige førstegevinsten økt fra 4000 til 5000 kroner. Trekningen av gevinstene er gjort på forhånd, dermed får man svar med en gang om man har vunnet.

– Til sammen er det 96 gevinstmuligheter, så jeg pleier å kalle dette billig moro, sier Ragnar Askum med et smil.