De aller fleste som bor fast i Tønsberg er enige om at byen vår er mer enn Brygga. Selv om Brygga og alt som skjer der helt klart er en viktig merkevare for Tønsberg.

Men det er også stor interesse for utviklingen og utbyggingen av andre deler av sentrum. Den offentlige diskusjonen, blant annet i Tønsbergs Blad (TB), går heftig rundt videre utviklingen av bysentrum. Men dessverre kan det virke som frontene og synspunktene er temmelig låst.

Våre samtaler med et bredt utvalg av tønsbergensere gir inntrykk av en polarisert debatt. Det dreier seg om smårutete vinduer og saltak mot legoklosser i betong, glansede plater og glass. All ære til alle som engasjerer seg i by-debattene, men vi savner noen alternative tanker og modeller.

LES OGSÅ: Nå braker det løs i Tønsberg – denne helgen skjer «alt» på en gang

Bakgårdsfestivalen er fra vår side ment å være et bidrag til en annen og mer positiv byutvikling. Vi som har tilhold og arbeidsplasser i Kammegaten 7, det lille hvite huset der TB startet opp i 1870, så etter hvert at det lå relativt store og delvis ubrukte arealer rundt oss, midt i sentrum. Noe areal blir brukt til parkering, noe er helt avlåst og noe er delvis i bruk. I det kvartalet som er rammet inn av Kammegaten, Øvre Langgate, Torvgaten og Fayes gate ligger det i dag fire bakgårder. Det er disse vi ønsker å vise fram på en positiv måte, nå i første runde med Bakgårdsfestivalen. I arbeidet med festivalen har vi fått mange positive tilbakemeldinger, både fra gårdeiere og andre som ikke er klar over at disse bakgårdene engang finnes.

Vi har sett på erfaringer fra andre byer. Særlig det nye Tullinkvartalet i Oslo er et godt og illustrerende eksempel på hvilke muligheter som ligger i byenes sentrum. Enten man tar større og mer langsiktige grep og bygger opp det hele, eller på kort sikt åpner for småhandel, lokalmat, kafeer, uteplasser, scener, lekerom osv. Kafeen Bare Barista er et godt eksempel på fin utnyttelse av en bakgård i Tønsbergs sentrum.

LES OGSÅ: Stenger flere parkeringsplasser i Tønsberg sentrum

Oppdagelsesferd

I vårt kvartal kan man lage et lite mylder av smug, stier og gjennomganger, det meste ligger allerede godt til rette for dette. Uten for store kostnader. Her kan man ferdes trygt, uten trafikk og gå på spennende oppdagelsesferd. Man vet ikke hva som dukker opp rundt neste sving og hjørne. Slik kan Tønsberg utvide sitt bysentrum med en ny type infrastruktur, som både ivaretar noe av byens sjel og samtidig peker framover med tanke på nye måter å utvikle trivsel, opplevelser, handel og kulturelle innslag. Noe alle byer trenger.

LES OGSÅ: Tid for kamp?

Bakgårdsfestivalen denne helgen er vårt bidrag til å tenke nytt og alternativt om hvordan Tønsberg by kan utvikles videre. I samarbeid med Tjøme Litterære Forum fyller vi bakgårdene med kultur for barn. Vi tilrettelegger for opplevelser og kunnskap om grønn matkultur, og vi tilbyr de voksne musikk- og litteraturopplevelser. Alt er gratis og hele festivalen er et rent ikke-kommersielt prosjekt.

Velkommen inn til steder du aldri har vært – velkommen til Bakgårdsfestivalen!