Gå til sidens hovedinnhold

Venstre mer positivt til EU?

Artikkelen er over 1 år gammel

Flertallet i Venstres prinsipprogram-komité anbefaler at Norge sier ja til norsk EU-medlemskap. Dermed er enda et norsk stortingsparti på glid mot en langt mer positiv Europapolitikk.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fra før er det en sterk bevegelse i Miljøpartiet De Grønne i retning av det samme standpunktet. Vi så det allerede høsten 2018, da MDG stemte for et utvidet energisamarbeid i Europa mens saken var oppe til behandling i vår nasjonalforsamling. På Europabevegelsens siste landsmøte ble Hanna Marcussen, som er byråd for MDG i Oslo, valgt inn som nytt styremedlem – enstemmig og med akklamasjon. Også et varamedlem, Øyvind Strømmen, representerer MDG fra fylkespartiet Vestlandet i sentralstyret.

Nå kan det være Venstres tur – dersom landsmøtet følger prinsipprogram-komiteens anbefaling – til å innta et standpunkt som nok mange medlemmer og sympatisører vil mene er på høy tid. Hanna Marcussen sa det slik: EU er ikke problemet, men en del av løsningen. Hun har beveget seg fra å være motstander til å melde seg inn i Europabevegelsen (som ønsker fullt norsk EU-medlemskap), og anbefaler sitt partis tillitsvalgte og medlemmer å innta samme standpunkt.

LES OGSÅ:

Krever internasjonale løsninger

Det er Venstre-statsråden Iselin Nybø som leder komiteen i eget parti. Det er verdt å merke seg at mindretallet heller ikke er motstander av et positivt EU-standpunkt, men de mener vår EØS-tilknytning har tjent norske interesser godt, og at et medlemskap eventuelt avgjøres i en folkeavstemning.

- Verden står overfor problemer som nasjonalstatene og Norge ikke har sjanse til å løse alene, har Iselin Nybø uttalt. Hun peker særlig på klimasaken og utfordringer knyttet til migrasjon, som også krever et forpliktende europeisk samarbeid.

LES OGSÅ: London-korrespondent Øyvind fra Nøtterøy er spent foran valget: – Den lille mann blir lurt igjen

Både MDG og Venstre profilerer seg som spesielt «grønne» partier. Som Hanna Marcussen sier det:

- EU har en fungerende, praktisk miljøpolitikk. EU er en drivkraft for stadig strengere miljøkrav som gjennomføres i medlemslandene. Skal Parisavtalen lykkes, er EU helt avgjørende.

Nå er det Venstres tur til å ta et historisk standpunkt, og det hilser vi i Europabevegelsen med glede.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.