Verdensspeiderleir (World Scout Jamboree) arrangeres hvert fjerde år og er for speidere i alderen 14-18 år.

Leirens tema var «Unlock a new world». Den norske kontingentens motto var «Be a key!». Tanken bak mottoet var at vi skal minne oss selv på hva andre har gjort før oss av bra ting og hva vi selv kan gjøre for å gjøre verden bedre.

Verdensspeiderleirene arrangeres hvert fjerde år. Første leiren var i 1907.

Speidernes grunnlegger Robert Baden-Powells drøm var at verdensspeiderleirene skulle være bli en «festival of peace». Og det ble det virkelig denne gangen.

 

Leiren var en fantastisk opplevelse. Typisk amerikansk med store, imponerende fellessamlinger, utallige aktivitetstilbud og amerikansk kosthold. Speiderne hadde alle muligheter til å gå rundt og oppleve speideraktiviteter fra ulike kulturer og knytte kontakter med deltakere fra alle verdensdeler.

Det viktigste for den enkelte speideren var likevel det som skjedde i underleirene hvor deltakerne fra flere land bodde sammen. De norske speiderne bodde i underleir sammen med deltakere fra mange forskjellige land.

Alle tropper inviterte hverandre til middag ila leiren. Tropp 9 inviterte engelske og amerikanske speidere til hamburgermiddag. De fordelte seg på alle tre områdene og hadde en hyggelig kveld sammen. De delte merker og fortalte om sine land og speideraktiviteter.

 

Hver dag kunne speiderne delta på en mengde aktiviteter. Leiren ble ikke uten grunn, kalt «the most high-tec yet», ettersom en lang rekke av aktivitetene var rettet mot teknologi. Her kunne man blant annet lære PC-koding, 3d printing og hvordan lage en robothånd. Det var også utstillinger om ansvarlig matproduksjon og global oppvarming samt aktiviteter som dykking, klatring, skyting og banesykling.

Hvordan opplevde speiderne denne leiren?

Her er en oppsummering fra noen av de deltakerne fra Søndre Slagen:

Mathilde og Nora: Leirbålene og showene var fantastiske. Stemningen blant speiderne var veldig god. Bytting av merker med andre speidere og det å møte folk fra andre land var veldig gøy og fint.

Sara: Showene og det å bli kjent i troppen og med folk fra andre land var veldig fint. Alt er så stort. Forskjellige land og kulturer er spennende å bli kjent med. Jeg har vært med på klatring, padleboard, kajakk, robotscience og escaperom.

Dina og Mari: Alle er kjempehyggelige. Gøy å bytte merker med folk man er blitt kjent med. Blir kjent med folk fra ulike kulturer. Speiderne i Troppen har vært veldig hyggelige. Noen indiske jenter lærte oss hennamaling. Ønsker å holde kontakt med dem. Vi har hatt middag sammen med en engelsk og amerikansk tropp. Og en amerikansk gutt har blitt så begeistret for oss norske at han har byttet til seg alle norske artiklene.

At det hadde vært en stor opplevelse å være speider på verdensjamboree, det var det ingen tvil om.

Om fire år er det Sør-Korea som er arrangør av jamboreen. Det er bare å glede seg.