– Vi sørger forskjellig – og vi tror at ingen andre har det på samme måte som oss. Det er ikke før vi kommer sammen med andre, vi skjønner at vi ikke er alene, sier Veronica Poer (31).
Hun er ansvarlig for Unge Leve i Vestfold, organisasjonen for unge etterlatte etter selvmord.
Bekymret for guttene
Nå skal foreningen starte opp et nytt kurs for unge som er etterlatte etter selvmord.
Kurset holdes andre onsdag hver måned i lokalene til frivilligsentralen i Tønsberg. Første treff er onsdag 13. februar.
– Vi ser at mange unge har det vanskelig, og vi er spesielt bekymret for guttene, sier Poer.
På kurset vil deltakerne blant annet lære hva som fysisk skjer i kroppen ved sorg. Målet er at deltakerne skal kjenne følelsene sine uten nødvendigvis å være følelsen.
(saken fortsetter under bildet)
– Ingen er forberedt på så stor sorg. Vi skal blant annet snakke om hvordan kroppen reagerer – og om hva du selv kan gjøre for å komme deg gjennom sorgen, sier Poer.
Hun mistet faren sin i 2013. I 2016 startet hun en møteplass for unge mellom 14 og 35 år, som er etterlatte etter selvmord.
Skyldfølelse og skam
I høst fikk Unge LEVE 300.000 kroner fra Vestfold fylkeskommune for å bekjempe selvmord i Vestfold.
– Vi vil ufarliggjøre sorgen. Kurset er for alle som har mistet noen i selvmord, et familiemedlem eller en annen som sto dem nær og som ønsker å lære mer om hvordan man kan få en god hverdag, selv om livet er veldig vondt og krevende til tider, sier Poer.
Målet med kurset er å identifisere de ulike prosessene og reaksjonene de fleste opplever og hvordan man kan ta kontroll på følelser og tanker for å takle tapet på en god måte. Psykolog Roar Dons har utviklet kurset.
– Mange etterlatte sitter igjen med mye skyldfølelse, skam og sinne. De kan bli deprimerte, sove dårlig, miste matlysten, få nedsatt hukommelse og miste energi, sier Poer.
I 2016 tok 81 barn og unge livet sitt i Norge. I 2017 steg tallet til 126.
– Tallene er altfor høye, de bekymrer oss. Vi må gjør noe, sier Veronica Poer.

Edvard (17) fra Tønsberg vet hva det vil si å føle seg utenfor: – Det er mange som ikke har det bra, og det er de jeg vil stå opp for
LES OGSÅ: – Vi må våge å være åpne om selvmord