– Innen påsken 2017 skal det være full 4G-dekning langs E18 fra Oslo til Kristiansand, med unntak av noen tunneler. Når veivesenet er ferdige med utbedringene i dem, er dekningen fullstendig.

Det sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Dropper ut langs E18

Han er på norgesturné når vi møter ham. Det betyr at han kjører landet på kryss og tvers, fra sør til nord. Han skal måle hvor god mobil- og datasignaldekningen er langs norske veier. Både GSM, 3G og 4G-dekningen blir målt.

Men han trenger ikke kjøre E18 for å vite at dekningen dropper ut her og der. Det samme gjelder for øvrig også DAB- og FM-dekningen, som er fraværende eller mangelfull i de fleste tunnelene. Amundsen bekrefter at dekningen for mobildata er langt bedre på mindre trafikkerte strekninger som i Numedal, og ikke minst i byene.

– Årsaken er at vi så på hvor folk bor, og det bor flest i byene. Deretter hvor de har hytte. Vi valgte også å bygge smartere og billigere ved å la entreprenørene gjøre seg ferdige med utbyggingen på disse stedene og langs disse veiene, i stedet for at de flyttet mannskaper hit og dit. Denne metoden kuttet utgiftene våre med 25 prosent, forteller Amundsen.

Han medgir at Telenor hadde lite fokus på å bygge ut 4G-nettet langs veiene. Nå endrer det seg.

Når Telenor er ferdige med å sette opp flere mobil- og datasendere langs E18, kan dekningen bli enda bedre enn dab-radioen klarer å hente inn.

Det betyr at bilister som ferdes stort sett langs E18 kan spare seg installasjon av dab-radio i bilen, selv om FM-nettet i Vestfold blir slokket om et år. Forutsetningen er at de har en smarttelefon eller et nettbrett med simkort.

LES OGSÅ: – Få som forbereder seg på at radiosignalene forsvinner

Radio fra hele verden

Koblet til 3G- eller 4G-nettet åpner bokstavelig talt hele radioverdenen seg. Om de som sitter i bilen har lyst å lytte til en australsk jazzkanal eller trauste NRK P1, eller en amerikansk kanal som bare sender hiphop, eller kanskje en østerriksk kanal som har spesialisert seg på Mozart – valget er fritt. Og nærmest endeløst. Lydkvaliteten på mange kanaler også svært høy.

Den som bare har dab-radio, må nøye seg med de norske kanalene som vil betale seg inn på det digitale radionettet.

Så er det ikke helt gratis å strømme radio via mobilnettet. Nettstedet klikk.no tar her for seg hva ulik strømming spiser av abonnementet. Konklusjonen er at strømming av video fra for eksempel Netflix jafser i seg megabits, holder lydstrømming forbruket på et moderat nivå.

«Bruker du NRK sin utmerkede radio-app bruker du bare 65 MB på en time. Siden det går (cirka) 1000 MB per GB vil du kunne lytte hele 15 timer på radio før du har brukt opp 1 GB», skriver klikk.no.

LES OGSÅ: Sjekk hvilke tunneler som får DAB

Litt mer knotete

Hva det koster, avhenger av hvilken type abonnement du har. Noen abonnement åpner for å kjøpe ekstra datatrafikk (som lydstrømming egentlig er, red.anm.). Og noen har mobilabonnement gjennom jobben.

Ulempen med ikke å ha dabradio i bilen når FM-nettet blir slokket, er selvsagt at det ikke lenger bare er å trykke på en knapp for å lytte på radio. Først må noen i bilen åpne en nettradioapp, og telefonen bør være koblet til lydanlegget. Er sjåføren alene i bilen, kan det være lurt å sette telefonen i en egen holder på dashbordet. Fordelen med denne løsningen er også at den mottar telesignalene bedre, noe som reduserer strålingen fra telefonen.

Dette er dab

Etter 2017 vil all riksdekkende radio kun sendes digitalt. Da kan du høre radio på et DAB+-apparat, eller over internett og tv-mottagere.

FM-radioer kan oppgraderes med en adapter, både hjemme og i bil. De fleste nye biler kommer med DAB+-radio som standard.

Alle DAB-radioene har fremdeles FM-mottak, slik at du kan høre lokalradio. Omlag 200 lokalradioer fortsetter å sende på FM i fem år etter nasjonal FM-slukking.

Slukkingen av FM-nettet skjer gradvis. Den starter i Nordland fylke 11. januar 2017 og avsluttes med Troms og Finnmark 13.12 2017.

I Vestfold (sammen med Østfold, Oslo og Akershus) slukkes FM-nettet for NRK-sendinger 20. september 2017, og for øvrige radiokanaler 8. desember 2017

Kilde: Digitalradio Norge AS (www.radio.no)