Ap beholder tre mandater, selv om de går mest tilbake: – Dette er en bra måling for oss, sier Lozan

KOMMER INN: Lozan Balisany er Aps tredjekandidat fra Vestfold. På den rykende ferske meningsmålingen får hun stortingsplass, selv om Ap er partiet som går mest tilbake.

KOMMER INN: Lozan Balisany er Aps tredjekandidat fra Vestfold. På den rykende ferske meningsmålingen får hun stortingsplass, selv om Ap er partiet som går mest tilbake. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Høyre går mest frem og Arbeiderpartiet mest tilbake på en fersk meningsmåling i Vestfold. Trøsten for Støre & co. er at Ap fortsatt holder tre stortingsplasser fra fylket.

DEL

Målingen, som er utført av InFact Norge AS på oppdrag fra Amedias lokalaviser i Vestfold, føyer seg inn i bildet av flere landsomfattende meningsmålinger som viser at Arbeiderpartiet er på vikende front i valgkampen. Ap ligger nå bare 1,2 prosentpoeng over valgresultatet fra Vestfold i 2013, og er også nærmest til å tape et mandat.

Samtidig er det viktig å understreke at samtlige endringer siden en tilsvarende Vestfold-måling i juni er innenfor feilmarginen på inntil 3,1 prosentpoeng.

Høyres fremgang på 2,9 prosentpoeng er nemlig det kraftigste utslaget i forhold til junimålingen. Samtidig gikk partiet ned med 3,6 prosentpoeng fra mai til juni, så hele denne tilbakegangen er ikke tatt inn, og Høyres tredjekandidat, Erlend Larsen, er fremdeles et godt stykke unna stortingsplass.

AP STØRST: Høyre fortsetter fremgangen, Ap går mest tilbake på meningsmålingen.

AP STØRST: Høyre fortsetter fremgangen, Ap går mest tilbake på meningsmålingen.

Vippefylke?

Mye kan tyde på at Høyre må bli større enn Ap for å ta tre mandater i Vestfold. Men de gangene Høyre er blitt større enn Ap ved et stortingsvalg i Vestfold i etterkrigstiden, er det også blitt borgerlig valgseier. Det skjedde i 1981, 1985, 2001 og 2013. Derfor kan det være riktig at Vestfold-valget er et viktig barometer for hvor det bærer i det nasjonale valget, slik valgforsker Anders Todal Jenssen nylig fremhevet på vg.no. Det synet deler også stortingskandidatene Lozan Balisany (Ap) og Kårstein Eidem Løvaas (H):

– Uten at Arbeiderpartiet får tre fra Vestfold, blir det ikke regjeringsskifte. Da blir det fire nye år med Høyre- og Frp-regjering og med økende forskjeller mellom folk, sier Balisany.

INNE: Ap ligger fortsatt inn til å kunne sende både Maria-Karine Aasen-Svensrud (t.v.), Dag Terje Andersen og Lozan Balisany på Stortinget etter høstens valg. Men Balisany får skarp konkurranse av særlig Senterpartiet. T.h. fjerdekandidat Arve Høiberg.

INNE: Ap ligger fortsatt inn til å kunne sende både Maria-Karine Aasen-Svensrud (t.v.), Dag Terje Andersen og Lozan Balisany på Stortinget etter høstens valg. Men Balisany får skarp konkurranse av særlig Senterpartiet. T.h. fjerdekandidat Arve Høiberg. Foto:

– Ettersom Senterpartiet har meldt seg på så sterkt, er det nok det partiet som blir størst av Høyre og Arbeiderpartiet som kan klare tre mandater, mener Løvaas.

LES OGSÅ: Måling: Støre knapt foran Solberg

– Snakker om egen politikk

Han minner om at også en måling fra Respons Analyse tatt opp i forrige uke på oppdrag fra Høyre viste at avstanden mellom H og Ap har krympet kraftig i Vestfold.

– Jeg tror vår fremgang handler om at vi snakker om vår politikk, hva vi ønsker å gjøre videre, sier Løvaas.

LES OGSÅ: – Vi er et åpent samfunn, hvor man kan gå bryggelangs med Erna Solberg og ta en selfie

Lozan Balisany velger å fokusere på at Ap fortsatt ligger an til å bli større og Høyre og Frp mindre i Vestfold enn i 2013.

INNE: Morten Stordalen ser foreløpig ut til å bli eneste stortingsrepresentant fra Vestfold Frp i neste periode. Partiet har foreløpig ikke den fremgangen som trengs for å kunne fortsette med to mandater.

INNE: Morten Stordalen ser foreløpig ut til å bli eneste stortingsrepresentant fra Vestfold Frp i neste periode. Partiet har foreløpig ikke den fremgangen som trengs for å kunne fortsette med to mandater. Foto:

– Dette er en god måling for oss, fastholder hun, selv om hun registrerer at Ap ligger over 5 prosentpoeng dårligere an enn på maimålingen.

– Vi må jobbe hardt for å mobilisere. Vi må gå ut, møte velgerne og ikke undervurdere hvilken betydning det har. Mange partier er opptatt av de samme sakene. Da blir det ekstra viktig å tydeliggjøre forskjellen på partiene, sier Balisany.

Sp stabilt

Verd å merke seg er det også at Senterpartiets fremgang ser ut til å ha stanset opp, men partiet har stabilisert seg på drøyt 8 prosents oppslutning, noe som er et høyt tall for Sp i Vestfold. Kathrine Kleveland (Sp) er fortsatt den sterkeste utfordreren til å kapre et distriktsmandat blant dem som ikke ville komme inn hvis dette hadde vært valgresultatet. Dermed seiler hun også opp som den største favoritten til å kapre u

INNE: Kårstein Eidem Løvaas og Lene Westgaard-Halle har stø kurs mot Stortinget, men får neppe selskap av tredjekandidat Erlend Larsen hvis ikke Høyre blir større enn Ap i Vestfold.

INNE: Kårstein Eidem Løvaas og Lene Westgaard-Halle har stø kurs mot Stortinget, men får neppe selskap av tredjekandidat Erlend Larsen hvis ikke Høyre blir større enn Ap i Vestfold. Foto:

tjevningsmandatet fra Vestfold, selv om det er vanskelig å forutse hvor dette havner.

Kampen om utjevningsmandatet blir ikke mindre spennende av at det nå er dødt løp mellom Anders Tyvand (KrF) og Lars Egeland (SV). Carl-Erik Grimstad (V) ligger litt bak, og Venstre er også under sperregrensen på flere nasjonale målinger. Løfterikt for SV er også at partiet står svært sterkt i aldersgruppen under 30 år – her får SV hele 14,7 prosents oppslutning, og er på en klar fjerdeplass etter Ap (21,8 prosent), Høyre (19,2 prosent) og Frp (18,6 prosent).

LES OGSÅ: Lars synes regjeringens innsats for de yngste elevene har vært puslete. Nå vil han ha lærernorm for alle norske klasserom

Målingen tyder også på at Fremskrittspartiet sliter med å komme på offensiven i Vestfold-valgkampen og berge sine to stortingsmandater. Men 14,5 prosent vitner i hvert fall om en noenlunde stabil oppslutning etter at partiet noterte 14,2 prosent i mai og 15,3 prosent i juni.

LES OGSÅ: Se, en Frp-politiker som ikke har vært på harrytur på seks år!

Høyre størst blant menn

Høyre er nå hårfint større enn Arbeiderpartiet blant mannlige velgere, med 26,6 prosent mot 25,7 prosent. Ap leder til gjengjeld med hele ti prosentpoeng på Høyre blant de kvinnelige velgerne. KrF, SV og Rødt har også bedre drag på damer enn på menn, mens Frp er mannspartiet fremfor noe. Hele 20,2 prosent av mennene i Vestfold sier de vil stemme Frp, mot bare 8,8 prosent av kvinnene. Også Venstre, Sp og Miljøpartiet De Grønne er større blant menn.

LES OGSÅ: Flere åpner for å avvikle taxfreesalget eller overlate det til Vinmonopolet. – Kan bety slutten for Torp

Senterpartiets fremmarsj ser for øvrig ikke ut til å gå hardest ut over de tre største partiene. De partiene som har tapt mest til Sp her i Vestfold er nemlig Venstre, KrF og SV.

Artikkeltags