Målingen, som er utført av InFact Norge AS på oppdrag fra Amedias lokalaviser i Vestfold, føyer seg inn i bildet av flere landsomfattende meningsmålinger som viser at Arbeiderpartiet er på vikende front i valgkampen. Ap ligger nå bare 1,2 prosentpoeng over valgresultatet fra Vestfold i 2013, og er også nærmest til å tape et mandat.
Samtidig er det viktig å understreke at samtlige endringer siden en tilsvarende Vestfold-måling i juni er innenfor feilmarginen på inntil 3,1 prosentpoeng.
Høyres fremgang på 2,9 prosentpoeng er nemlig det kraftigste utslaget i forhold til junimålingen. Samtidig gikk partiet ned med 3,6 prosentpoeng fra mai til juni, så hele denne tilbakegangen er ikke tatt inn, og Høyres tredjekandidat, Erlend Larsen, er fremdeles et godt stykke unna stortingsplass.
Vippefylke?
Mye kan tyde på at Høyre må bli større enn Ap for å ta tre mandater i Vestfold. Men de gangene Høyre er blitt større enn Ap ved et stortingsvalg i Vestfold i etterkrigstiden, er det også blitt borgerlig valgseier. Det skjedde i 1981, 1985, 2001 og 2013. Derfor kan det være riktig at Vestfold-valget er et viktig barometer for hvor det bærer i det nasjonale valget, slik valgforsker Anders Todal Jenssen nylig fremhevet på vg.no. Det synet deler også stortingskandidatene Lozan Balisany (Ap) og Kårstein Eidem Løvaas (H):
– Uten at Arbeiderpartiet får tre fra Vestfold, blir det ikke regjeringsskifte. Da blir det fire nye år med Høyre- og Frp-regjering og med økende forskjeller mellom folk, sier Balisany.
– Ettersom Senterpartiet har meldt seg på så sterkt, er det nok det partiet som blir størst av Høyre og Arbeiderpartiet som kan klare tre mandater, mener Løvaas.
LES OGSÅ: Måling: Støre knapt foran Solberg
– Snakker om egen politikk
Han minner om at også en måling fra Respons Analyse tatt opp i forrige uke på oppdrag fra Høyre viste at avstanden mellom H og Ap har krympet kraftig i Vestfold.
– Jeg tror vår fremgang handler om at vi snakker om vår politikk, hva vi ønsker å gjøre videre, sier Løvaas.
LES OGSÅ: – Vi er et åpent samfunn, hvor man kan gå bryggelangs med Erna Solberg og ta en selfie
Lozan Balisany velger å fokusere på at Ap fortsatt ligger an til å bli større og Høyre og Frp mindre i Vestfold enn i 2013.
– Dette er en god måling for oss, fastholder hun, selv om hun registrerer at Ap ligger over 5 prosentpoeng dårligere an enn på maimålingen.
– Vi må jobbe hardt for å mobilisere. Vi må gå ut, møte velgerne og ikke undervurdere hvilken betydning det har. Mange partier er opptatt av de samme sakene. Da blir det ekstra viktig å tydeliggjøre forskjellen på partiene, sier Balisany.
Sp stabilt
Verd å merke seg er det også at Senterpartiets fremgang ser ut til å ha stanset opp, men partiet har stabilisert seg på drøyt 8 prosents oppslutning, noe som er et høyt tall for Sp i Vestfold. Kathrine Kleveland (Sp) er fortsatt den sterkeste utfordreren til å kapre et distriktsmandat blant dem som ikke ville komme inn hvis dette hadde vært valgresultatet. Dermed seiler hun også opp som den største favoritten til å kapre u
tjevningsmandatet fra Vestfold, selv om det er vanskelig å forutse hvor dette havner.
Kampen om utjevningsmandatet blir ikke mindre spennende av at det nå er dødt løp mellom Anders Tyvand (KrF) og Lars Egeland (SV). Carl-Erik Grimstad (V) ligger litt bak, og Venstre er også under sperregrensen på flere nasjonale målinger. Løfterikt for SV er også at partiet står svært sterkt i aldersgruppen under 30 år – her får SV hele 14,7 prosents oppslutning, og er på en klar fjerdeplass etter Ap (21,8 prosent), Høyre (19,2 prosent) og Frp (18,6 prosent).
Målingen tyder også på at Fremskrittspartiet sliter med å komme på offensiven i Vestfold-valgkampen og berge sine to stortingsmandater. Men 14,5 prosent vitner i hvert fall om en noenlunde stabil oppslutning etter at partiet noterte 14,2 prosent i mai og 15,3 prosent i juni.
LES OGSÅ: Se, en Frp-politiker som ikke har vært på harrytur på seks år!
Høyre størst blant menn
Høyre er nå hårfint større enn Arbeiderpartiet blant mannlige velgere, med 26,6 prosent mot 25,7 prosent. Ap leder til gjengjeld med hele ti prosentpoeng på Høyre blant de kvinnelige velgerne. KrF, SV og Rødt har også bedre drag på damer enn på menn, mens Frp er mannspartiet fremfor noe. Hele 20,2 prosent av mennene i Vestfold sier de vil stemme Frp, mot bare 8,8 prosent av kvinnene. Også Venstre, Sp og Miljøpartiet De Grønne er større blant menn.
Senterpartiets fremmarsj ser for øvrig ikke ut til å gå hardest ut over de tre største partiene. De partiene som har tapt mest til Sp her i Vestfold er nemlig Venstre, KrF og SV.